Gospodarstwo domowe, a małżeństwo na papierze - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 14 paź 2024, 13:59

Gospodarstwo domowe

Program ciepłe mieszkanie

Dzień Dobry,

Chciałbym zapytać o skład gospodarstwa domowego jak to wygląda w naszym przypadku.

Właścicielem nieruchomości jest małżeństwo które ma jednego syna w wieku 23 lat który mieszka razem w tym mieszkaniu. Tato od 5 lat jest bezrobotny, bo ma problemy zdrowotne, jest po zawale w sumie i o żadnej pracy nie myśli, ja pracuję na etacie, natomiast mama od 3 lat mieszka na stałe w Niemczech gdzie tam jest zameldowana i tam pracuje na umowę o pracę. Mama do Polski przyjeżdża 2 razy w roku.

Tato ma zerowe dochody, ja pracuję na etacie, a mama na stałe od 3 lat w Niemczech.

Mama rozlicza się w urzędzie skarbowym razem z tatem, bo tato ma 0 dochód, a mamę jak rozlicza biuro podatkowe to ma jakiś zwrot z Niemiec jak się z tatem rozlicza.

Rodzice by chcieli skorzystać z programu ciepłe mieszkanie, jak to ma się do tego gospodarstwa domowego???

Mama się wlicza czy się jej w ogóle nie wpisuje? Są małżeństwem ale mojej mamy tak na prawdę od 3 lat nie ma w Polsce, jedynie 2 razy w roku ten urlop do Polski.

Mama posiada konto bankowe, ale nie przesyła żadnych pieniędzy dla taty, zresztą tato nie posiada konta bankowego, jest to małżeństwo tylko na papierze tak na prawdę.

Ale jak Ośrodek Pomocy Społecznej podchodzi do takiego temu? Mam zalicza się do gospodarstwa domowego w takim przypadku? Czy ją się pomija??
Igor.majewski2
Praktykant
Od: 14 paź 2024, 13:49
Zajmuję się: Hydraulika

Napisano: 15 paź 2024, 9:42

Osoba składająca wniosek oświadcza (pod rygorem odpowiedzialności karnej) jaki jest stan jej gospodarstwa domowego, ile osób i kto wspólnie gospodaruje.
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Napisano: 15 paź 2024, 10:02

Nic nie wnosi komentarz do mojego posta. Dalej nic nie wiem. Napisałem jak wygląda sytuacja, z prośbą Jak to interpretować, dostaję komentarz odpowiedzialności karnej...
Igor.majewski2
Praktykant

Napisano: 15 paź 2024, 11:10

art.6 pkt 14 podaje: rodzina - osoby spokrewnione lub niespokrewnione pozostające w faktycznym związku, wspólnie zamieszkujące i gospodarujące
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 15 paź 2024, 11:19

To było z ustawy o pomocy społecznej.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 15 paź 2024, 11:51

Ciężko się z państwem rozmawia...

Wystarczy napisać

Tak matka wlicza się w takim przypadku do gospodarstwa domowego

Nie, proszę matki nie wpisywać.
Igor.majewski2
Praktykant

Napisano: 15 paź 2024, 13:39

Igor.majewski2 pisze:
15 paź 2024, 10:02
Nic nie wnosi komentarz do mojego posta. Dalej nic nie wiem. Napisałem jak wygląda sytuacja, z prośbą Jak to interpretować, dostaję komentarz odpowiedzialności karnej...
Sam musisz sobie odpowiedzieć jak wygląda Twoje gospodarstwo domowe, z ilu członków się składa itd. Nikt inny Ci nie odpowie, tak czy nie.

Poniżej definicja GUSu.

Gospodarstwo domowe według BAEL
Definicja:

Zespół osób spokrewnionych lub spowinowaconych, a także niespokrewnionych mieszkających razem i utrzymujących się wspólnie. Jeżeli któraś z osób mieszkających razem utrzymuje się oddzielnie, tworzy ona oddzielne, jednoosobowe gospodarstwo domowe.

Dodatkowe wyjaśnienia metodologiczne:

Do członków gospodarstwa domowego zaliczono osoby:
- obecne w gospodarstwie domowym (zameldowane na pobyt stały lub czasowy, przebywające lub zamierzające przebywać bez zameldowania przez okres 12 miesięcy lub więcej),
- nieobecne (uwzględniany jest całkowity czas nieobecności faktycznej i planowanej) przez okres do 12 miesięcy (np. osoby przebywające czasowo za granicą, w gospodarstwie zbiorowym lub w innym gospodarstwie domowym w kraju przez okres krótszy niż 12 miesięcy).
Do członków gospodarstw domowych nie zalicza się osób przebywających 12 miesięcy lub więcej za granicą oraz w gospodarstwach zbiorowych (takich jak: hotele pracownicze, domy studenckie, internaty, domy opieki społecznej, itp.), a także osób bezdomnych.

Źródło definicji:

Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
Autor: Główny Urząd Statystyczny
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Napisano: 15 paź 2024, 14:26

Do członków gospodarstw domowych nie zalicza się osób przebywających 12 miesięcy lub więcej za granicą oraz w gospodarstwach zbiorowych (takich jak: hotele pracownicze, domy studenckie, internaty, domy opieki społecznej, itp.), a także osób bezdomnych.

To na podstawie tego wpisu nie wpisuje mamy, bo ona ciągle jest w Niemczech. Jest tam zameldowana, płaci tam za telewizor i mieszkanie. To, że 2 razy w roku zjedzie do PL to nikt o tym nie wie.

Ciężko tu wszystko stwierdzić,
Igor.majewski2
Praktykant

Napisano: 16 paź 2024, 12:20

a kto ponosi opłaty za utrzymanie domu, z czego utrzymuje się ojciec, pisze Pan że ojciec jest chory, za co kupuje leki?
ola2
Stażysta
Od: 25 kwie 2017, 8:43
Zajmuję się: SW/SR/FA

Napisano: 16 paź 2024, 14:33

Ja daję ojcu pieniądze bo razem mieszkamy, z mojej wypłaty. Ojciec ma przyjmować leki, ale stara się być mądrzejszy niż lekarze i ich po prostu nie bierze. Bardziej bym szedł ku temu, że jemu się po prostu nie chce pracować. Takie życie, płaty nie są duże bo miesięcznej z czynszem w granicach 550 zł z wodą i śmieciami
Igor.majewski2
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x