grudzień/styczeń
Re: grudzień/styczeń
a który art. mówi o tym że jak po roku bazowym bylo zatrudnienie to należy sie od grudnia? a jeśli pracowałaby od 2014 i utraciła w grudniu to od stycznia?
podbijam temat, mam właśnie taką sytuację że utrata (świadectwo pracy) z grudnia a praca zaczęta w marcu 2016. byłam przekonana że mogę przyznać od styczna ale teraz z tym grudniem mi daliście do myślenia i nie wiem....
ja przyznaję w takich sytuacjach od następnego miesiąca, czyli styczeń
Wnioskodawczyni złożyła we wrześniu wniosek z dochodem uzyskanym i przekroczyło jej kryterium i dostała decyzję odmowną. Wczoraj przyszła z nowym wnioskiem i świadectwem pracy, że 10 stycznia 2017r. utraciła pracę. Na świadectwie jest napisane, że pracowała od 10 grudnia 2015r. do 10 stycznia 2017r. Jak w takiej sytuacji przyznać jej świadczenie od stycznia czy od lutego?
przyznać od lutego, ja tak robię, ale jak widać zdania są podzielonePola2 pisze:Wnioskodawczyni złożyła we wrześniu wniosek z dochodem uzyskanym i przekroczyło jej kryterium i dostała decyzję odmowną. Wczoraj przyszła z nowym wnioskiem i świadectwem pracy, że 10 stycznia 2017r. utraciła pracę. Na świadectwie jest napisane, że pracowała od 10 grudnia 2015r. do 10 stycznia 2017r. Jak w takiej sytuacji przyznać jej świadczenie od stycznia czy od lutego?
a to nie będzie art. 7 ust. 1?
"W przypadku utraty dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, lub po tym roku, ustalając ich dochód, nie uwzględnia się dochodu utraconego"
"W przypadku utraty dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, lub po tym roku, ustalając ich dochód, nie uwzględnia się dochodu utraconego"
Oprócz grudzień/styczeń - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
żeby było jeszcze ciekawiej
umieszczenie dziecka w rodzinnym domu dziecka!
rozwód a dochód z gospodarstwa
Urlopowanie dziecka na kilka godzin w tyg.
MOW czy instyt całodobowa
pani dopisuje konkubenta
500 +
wniosek do ROPS na 1 dziecko , dochód w funtach
czy bierzecie oświadczenia
Ukrainka w składzie rodziny
przekroczenie dochodu
brak zwrotu nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego
kordynacja i nowy wniosek
do p. Tomka z Sygnity
weryfikacja ZUS - osoba znaleziona, ale brak danych
Uchylenie pomocy!