grudzień/styczeń

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Angelo

Re: grudzień/styczeń

Post autor: Angelo »

a który art. mówi o tym że jak po roku bazowym bylo zatrudnienie to należy sie od grudnia? a jeśli pracowałaby od 2014 i utraciła w grudniu to od stycznia?
Beata88

Post autor: Beata88 »

podbijam temat, mam właśnie taką sytuację że utrata (świadectwo pracy) z grudnia a praca zaczęta w marcu 2016. byłam przekonana że mogę przyznać od styczna ale teraz z tym grudniem mi daliście do myślenia i nie wiem....
yyyyy

Post autor: yyyyy »

ja przyznaję w takich sytuacjach od następnego miesiąca, czyli styczeń
Pola2

Post autor: Pola2 »

Wnioskodawczyni złożyła we wrześniu wniosek z dochodem uzyskanym i przekroczyło jej kryterium i dostała decyzję odmowną. Wczoraj przyszła z nowym wnioskiem i świadectwem pracy, że 10 stycznia 2017r. utraciła pracę. Na świadectwie jest napisane, że pracowała od 10 grudnia 2015r. do 10 stycznia 2017r. Jak w takiej sytuacji przyznać jej świadczenie od stycznia czy od lutego?
amm

Post autor: amm »

Pola2 pisze:Wnioskodawczyni złożyła we wrześniu wniosek z dochodem uzyskanym i przekroczyło jej kryterium i dostała decyzję odmowną. Wczoraj przyszła z nowym wnioskiem i świadectwem pracy, że 10 stycznia 2017r. utraciła pracę. Na świadectwie jest napisane, że pracowała od 10 grudnia 2015r. do 10 stycznia 2017r. Jak w takiej sytuacji przyznać jej świadczenie od stycznia czy od lutego?
przyznać od lutego, ja tak robię, ale jak widać zdania są podzielone
Pola2

Post autor: Pola2 »

a to nie będzie art. 7 ust. 1?
"W przypadku utraty dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, lub po tym roku, ustalając ich dochód, nie uwzględnia się dochodu utraconego"
ODPOWIEDZ