witajcie, dostaliśmy w naszym mopsie od tego roku stypendia które były wcześniej w urzędzie. Czy wynagrodzenie za prace przy stypendiach jest u was z puli 5 procentowych kosztów czy inaczej? u nas jeszcze nie wiadomo a w urzędzie był od tego pracownik.
ja za najniższą krajową robię rodzinne, stypendia, fundusz i postępowanie wobec dłużników. a pracuję 10 lat. czy Wy też tak macie? napiszcie proszę o swoich wynagrodzeniach.
wysokość minimalną i maksymalną stypendium masz w art. 90d ust. 9 ustawy o systemie oświaty. Resztę można doprecyzować w regulaminie. Ja mam np. 3 progi dochodowe od których uzależniona jest wysokość stypendium (mówię o kryterium dochodowym 456 zł):
dochód do 150 zł - stypendium max. 200% czyli 212 zł/miesiąc
dochód do 250 zł - stypendium max. 150% czyli 159 zł/miesiąc
dochód pow. 250 zł - stypendium max. 100% czyli 106 zł/miesiąc
W maju/czerwcu 2016 r. pewnie zmienię regulamin żeby dostosować progi dochodowe do nowej wysokości kryterium dochodowego.
Mam też zapis (nie zacytuję dokładnie) w regulaminie, że jak będę miała mało kasy na stypendia to mogę dać wszystkim po minimalnej wysokości stypendium (80% ze 106 zł) i dodatki procentowe (chyba 5%, 10% w zależności od ilości przesłanek czyli bezrobocie, alkoholizm i inne wymienione w ustawie) do tego minimum. Ale takiej sytuacji jeszcze nie miałam żeby nie wystarczyło mi kasy na rozdysponowanie stypendiów
żeby nie zmieniac regulaminu co 2 lata zrób progi dochodowe w % i kwoty stypendium w %
np. jeśli dochód nie przekracza 50% kryterium o którym mowa w art. 8 pomoc społeczna to stypendium od 100% do 200% kwoty o której mowa w zasiłkach rodzinnych
my kiedyś też mieliśmy 3 progi,ale dużo zabawy
teraz mamy tak:
2. Wysokość stypendium szkolnego uzależniona jest od wysokości środków dotacji celowej z budżetu państwa i nie może być niższe miesięcznie niż 80% i wyższe miesięcznie niż 200% kwoty, o której mowa w art. 6 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych z zastrzeżeniem art. 90 d ust. 13 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty z tym, że:
1) w przypadku rodzin, w których dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 50 % kwoty kryterium o którym mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej wysokość stypendium ustala się w wysokości od 100 % do 200 % kwoty o której mowa w art. 6 ust. 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych .
2) w przypadku rodzin, w których dochód na osobę w rodzinie przekracza 50 % kwoty kryterium o którym mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej wysokość stypendium ustala się w wysokości od 80 % do 160 % kwoty o której mowa w art. 6 ust. 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych .