ile odliczyć alimentów na rzecz osób spoza rodziny?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SW
- Kontakt:
ile odliczyć alimentów na rzecz osób spoza rodziny?
Dochód żony za 2016 25 000, dochód męża za 2016 1800 zł. Mąż płaci alimenty na córkę z poprzedniego małżeństwa. Ma potwierdzenia, że w 2016 wpłacił 12 000 alimentów. Ile odliczam od dochodu ?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Re: ile odliczyć alimentów na rzecz osób spoza rodziny?
§ 9 ust. 1 rozporządzenia w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o przyznanie świadczenia wychowawczego...
"W przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny, od dochodu członka rodziny odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych na rzecz tej osoby".
"W przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny, od dochodu członka rodziny odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych na rzecz tej osoby".
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia
- Kontakt:
jak dla mnie 1800 zł. Ale tylko wtedy tylko jeśli dochód 1800 zł jest nadal uzyskiwany. No bo z czego chcesz mu odliczyć jak nie miał więcej dochodu.Miałam podobną sytuację, z tym że ten dochód Twój 1800 zł był utracony, brałam uzysk za maj 2017 r. + potwierdzenie zapłaty alimentów za maj 2017 r. i od dochodu za maj 2017 odjęłam alimenty zapłacone za maj 2017 r. Tak mi kazał radca prawny
Pozdrawiam 

- Paula
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Całkiem logiczne myslenie, niestety nie mające nic wspólnego z ustawą.Eswuszka pisze:jak dla mnie 1800 zł. Ale tylko wtedy tylko jeśli dochód 1800 zł jest nadal uzyskiwany. No bo z czego chcesz mu odliczyć jak nie miał więcej dochodu.Miałam podobną sytuację, z tym że ten dochód Twój 1800 zł był utracony, brałam uzysk za maj 2017 r. + potwierdzenie zapłaty alimentów za maj 2017 r. i od dochodu za maj 2017 odjęłam alimenty zapłacone za maj 2017 r. Tak mi kazał radca prawny
Oprócz ile odliczyć alimentów na rzecz osób spoza rodziny? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
dzierżawa gospodarstawa rolnego
sprzedaz gospodarstwa rolnego i usykanie emerytury
wezwanie-wnioskodawca czy pracodawca
koordynacja bardzo pilne dodatkowe pieniądze na wydaną decyz
bardzo pilne proszę o pomoc w sprawie koordynacji
Trzech pracodawców w 2016 . Dla wyrozumiałych
pobieranie świadczenia w dwóch ośrodkach
brak zameldowania a pobieranie świadczeń
uzysk PUP - już nie uzyskujemy prawa do zasiłku?
Umowa wynajmu budynku a świadczenia
Czy jedno wszczęcie postępowania ws uchylenia u NP?
Wypłata świadczenia od stycznia czy marca
Mąż w zakładzie karnym-wpisuje w skład rodziny???
Zasiłek ZUS po utr. zatr. wypłacony dwa razy w m-cu
Pismo z wczoraj od Pani Rafalskiej w sprawie koordynacji
kierownik na urlopie a podpis decyzji