Imperatyw pracownika ds. DM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 lis 2019, 10:30

Dzień dobry wszystkim :)

jestem tutaj nowy i właściwie też jestem nowy na stanowisku ds. dodatków mieszkaniowych (no w sumie pracuję już 5ty miesiąc).

Piszę w nietypowej sprawie. Ustawa o DM mówi, że pracownik może przeprowadzić wywiad środowiskowy, czy jest ku temu przesłanka? Chodzi mi, czy musi być podstawa do przeprowadzenia WŚ? Trochę się zastanawiam nad tym, bo teoretycznie jestem związany wyłącznie deklaracją i oświadczeniami, więc raczej nie mogę ot tak sobie robić WŚ, prawda?

Druga sprawa, inne komórki w Ośrodku Pomocy Społecznej mają dostęp do bazy ZUS, czy ja jako pracownik ds. DM też mogę mieć? Ustawa nie przewiduje czegoś takiego, więc zastanawiam się w myśl praktyki prawnej: "co nie jest zakazane, jest dozwolone"?

Pozdrawiam ciepło i liczę na Waszą pomoc.
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 14 lis 2019, 11:31

DU dot_wywiad.pdf
wywiad inf.pdf
Witam, ja pracuję w dodatkach niecały rok (Urząd Miasta) - też szukałam informacji co do wywiadów, moja poprzedniczka nie chodziła na wywiady. Ja na razie nie byłam na żadnym. W zał. poczytaj o wywiadzie, legitymacji i kwestionariuszu. :geek:
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Napisano: 17 lis 2019, 19:07

Marek1992 pisze:
14 lis 2019, 10:30

Piszę w nietypowej sprawie. Ustawa o DM mówi, że pracownik może przeprowadzić wywiad środowiskowy, czy jest ku temu przesłanka? Chodzi mi, czy musi być podstawa do przeprowadzenia WŚ? Trochę się zastanawiam nad tym, bo teoretycznie jestem związany wyłącznie deklaracją i oświadczeniami, więc raczej nie mogę ot tak sobie robić WŚ, prawda?
Możliwość przeprowadzenia wywiadu środowiskowego to właśnie imperatyw. ;) Dlaczego w przypadku Twoich wątpliwości co do szeroko pojętej uczciwości wnioskodawcy nie miałbyś iść na wywiad? Czy na oszustwa mamy reagować głupawym uśmiechem i udawaniem, że wszystko jest cacy? Ustawa umożliwia wysyłanie nas na wywiad, a my trzymamy się ustawy. Chyba, że czegoś nie zrozumiałam w Twojej wypowiedzi...
Marek1992 pisze:
14 lis 2019, 10:30
Druga sprawa, inne komórki w Ośrodku Pomocy Społecznej mają dostęp do bazy ZUS, czy ja jako pracownik ds. DM też mogę mieć? Ustawa nie przewiduje czegoś takiego, więc zastanawiam się w myśl praktyki prawnej: "co nie jest zakazane, jest dozwolone"?
Tego nie wiem, nie miałam dostępu do żadnych baz danych poza tą moją z programu do dodatków. Myślę, że skoro nie wspomniano u nas w ustawie o bazie ZUS, non possumus.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 18 lis 2019, 14:26

Udaję się na wywiad za każdym razem, kiedy uznam, ze warto. Nie trzeba mieć specjalnych przesłanek. Należy jednak pamiętać o wcześniejszym wysłaniu zawiadomienia o terminie przeprowadzeniu wywiadu. A to niestety zazwyczaj psuje wszystko... nie ma, jak to wpaść z nie nacka ;)
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 22 lis 2019, 9:12

Maxima pisze:Udaję się na wywiad za każdym razem, kiedy uznam, ze warto. Nie trzeba mieć specjalnych przesłanek. Należy jednak pamiętać o wcześniejszym wysłaniu zawiadomienia o terminie przeprowadzeniu wywiadu. A to niestety zazwyczaj psuje wszystko... nie ma, jak to wpaść z nie nacka ;)
Jak macie przygotowane to zawiadomienie o wywiedzie ?
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 sie 2019, 8:40
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x