Informacja z sądu -czy można przyznać fundusz? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 24 sie 2017, 11:28

Co byście zrobili?
Czy taka informację z sądu można traktować, stosownie do art. 2 pkt. 2, jaką bezskuteczną egzekucję i tym samym przyznać świadczenie z funduszu alimentacyjnego?

"INFORMACJA O STANIE EGZEKUCJI

Sąd Okręgowy w Elblągu informuje, że postępowanie w sprawie z wniosku Pani (...) o egzekucje świadczeń alimentacyjnych w trybie Konwencji nowojorskiej od dłużnika (…) na rzecz małoletniego (…) z uwagi na brak możliwości wyegzekwowania należności alimentacyjnych od dłużnika przez komornika w Holandii zostało w dniu 1 marca 2017 r. zamknięte.
Jednocześnie wskazujemy, że zgodnie z oświadczeniem wnioskodawczyni z dnia 3 sierpnia 2017 r. dłużnik nie płaci alimentów na rzecz uprawnionego, w tym również w roku 2016 oraz w okresie ostatnich dwóch miesięcy bieżącego roku"

bezskuteczności egzekucji - oznacza to egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych; za bezskuteczną egzekucję uważa się również niemożność wszczęcia lub prowadzenia egzekucji alimentów przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu przebywającemu poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności z powodu:
a) braku podstawy prawnej do pojęcia czynności zmierzających do wykonania tytułu wykonawczego w miejscu zamieszkania dłużnika,
b) braku możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą;
Wikkaa
Starszy referent
Od: 07 kwie 2017, 14:43
Zajmuję się: PS

Napisano: 09 paź 2017, 9:19

Też mnie to interesuje. Tylko ja mam zapis, że organ hiszpański zamknął postępowanie ze względu na upływ czasu. I co?
Zuzika12
Referent
Od: 20 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: SR,FA,ŚW,CP,DO,DW

Napisano: 10 paź 2017, 13:30

Podłączam się do pytania, mam bardzo podobny problem.
Do mnie wpłynęła informacja z sądu okręgowego o z zakończeniu postępowania. „W dniu 15.02.2017 Ministerstwo Spraw Wewnętrznych zawiadomiło o zakończeniu sprawy. W wyniku postępowania potwierdzono, iż dłużnik nie posiada dochodu i majątku podlegającego zajęciu. Z uwagi na powyższe sąd okręgowy również zakończył czynności w sprawie.
monika1
Stażysta
Od: 31 mar 2016, 9:05
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2017, 10:26

Proponuję przeczytać w naszej ustawie definicje "bezskuteczności egzekucji"
abc,.
Stażysta
Od: 08 sty 2015, 10:56
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2017, 10:27

Przyznać fa