Informacja ze szkolenia - nie można przyznać dodatek mieszkaniowy obywatelom Ukrainy ze statusem UKR - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 01 gru 2022, 10:03

Mam klientkę z Ukrainy, która ma wydany pesel ze statusem UKR, czyli jest objęta ochroną czasową...i teraz zagwozdka, bo zgodnie z wczorajszym szkoleniem powinnam jej dać odmowę, ale mam wątpliwości.
Może ktoś się jeszcze wypowie na ten temat?
Może ktoś pisał do Ministerstwa w tej sprawie?
wysoczanka
Stażysta
Od: 18 sie 2020, 15:48
Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 15 gru 2022, 11:48

ja napisałam odmowę żeby później mi nikt nie zarzucił ze źle gminne środki wydaję :shock:
daisy2020
Praktykant
Od: 09 mar 2020, 10:36
Zajmuję się: DM/DE

Napisano: 16 gru 2022, 13:31

daisy2020 pisze:
15 gru 2022, 11:48
ja napisałam odmowę żeby później mi nikt nie zarzucił ze źle gminne środki wydaję :shock:
to jaki powód odmowy dałaś>???
muusia
Starszy referent
Od: 14 wrz 2017, 9:44
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 22 gru 2022, 11:20

muusia pisze:
16 gru 2022, 13:31
daisy2020 pisze:
15 gru 2022, 11:48
to jaki powód odmowy dałaś>???
no właśnie...jaki powód odmowy...z którego artykułu :?
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 22 gru 2022, 13:41

Podstawą prawną przebywania Obywateli Ukrainy na terytorium RP jest ustawa z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa. W niniejszej ustawie w art. 26 oraz art. 31 ustawodawca przewidział katalog pomocy z których mogą korzystać obywatele Ukrainy.

poszło do SKO zobaczymy
daisy2020
Praktykant
Od: 09 mar 2020, 10:36
Zajmuję się: DM/DE

Napisano: 27 gru 2022, 9:03

poszło do SKO zobaczymy
daj znać jakie będzie rozstrzygnięcie
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 27 gru 2022, 9:15

to ja nic z tego nie rozumiem,na szkoleniu pytałam i powiedziano ze sie nalezy a szkolenie prowadzila kobieta pracujaca w SKO. Radca prawny równiez mowil ze sie nalezy...
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 29 gru 2022, 0:15

daisy2020 pisze:
22 gru 2022, 13:41
Podstawą prawną przebywania Obywateli Ukrainy na terytorium RP jest ustawa z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa. W niniejszej ustawie w art. 26 oraz art. 31 ustawodawca przewidział katalog pomocy z których mogą korzystać obywatele Ukrainy.

poszło do SKO zobaczymy
Podstawą prawną przebywania obywateli Ukrainy na terytorium RP jest całe polskie prawo, a nie wyłącznie ta ustawa - to po pierwsze. Ustawa określa szczególny status ochronny dla obywateli Ukrainy i przyznaje im czasowo szczególne prawa, ponad to, co byłoby inaczej uregulowane np. statusem uchodźcy, pozwoleniem na pobyt stały/czasowy etc., bo te rzeczy już były uregulowane odrębnie. Chodziło o to, by w krótkim czasie zapewnić tym ludziom potrzebną ochronę i jednocześnie nie uwalić całego systemu, gdyby wszystkich nich skierować do wniosków o status uchodźcy czy pobyt stały/czasowy.

Jako że jest to ustawa szczególna, reguluje wyłącznie te kwestie, które porusza. W pozostałych mają zastosowanie obowiązujące ustawy. Dla przykładu, Ustawa o dodatku mieszkaniowym jest właśnie jedną z nich - i to właśnie dlatego, że Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy w żaden sposób jej nie porusza, nie uchyla i nie zmienia.

Po drugie, sugeruję nie czytać wybiórczo. Ustawa wymienia należne świadczenia i przyznane uprawnienia w znacznie większej liczbie miejsc, niż art. 26 i art. 31. Gdybyś doczytała choć odrobinę dalej, to zauważyłabyś chociażby też art. 29, który w sposób ogólny przyznaje wszystkim obywatelom Ukrainy prawo do ubiegania się o świadczenia z zakresu pomocy społecznej. A i to zdecydowanie nie jest jedyny art.

Najistotniejsza w tym wszystkim jest jedna rzecz, a tej ewidentnie też nie doczytałaś, mimo że jest na samym początku Ustawy - bo jak w każdej Ustawie, na wstępie określony jest zakres Ustawy. I tam właśnie, w art. 1 ust. 3.4 przeczytasz, że "Ustawa określa również: (...) niektóre uprawnienia obywateli Ukrainy, których pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest uznawany za legalny;"

Skoro "niektóre", to nie "wszystkie, wyłącznie" - a więc to, że jakieś są wymienione, a jakieś nie, oznacza wyłącznie, że w tych kwestiach, których ta Ustawa nie reguluje, zastosowanie ma obowiązujące prawo.

I jest to logiczne i proste do zrozumienia, bo gdyby Twoje uzasadnienie miało jakąkolwiek podstawę, to by oznaczało, że obywatele Ukrainy w Polsce nie muszą się zatrzymywać, by przepuścić pieszych na przejściu, tylko dlatego, że Ustawa ta o tym nie mówi.

Jest Ustawa o dodatku mieszkaniowym, i ta jasno mówi o "osobach", a nie "obywatelach RP". Więc jeśli jakaś osoba spełnia kryteria i przesłanki tej ustawy, to dodatek jej przysługuje.

Nie dziwię się, że opinie faktycznych radców prawnych i SKO Wam to potwierdzają, bo to logiczne - i funkcjonuje tak już od Rzymian.
isharioth
Praktykant
Od: 28 gru 2022, 23:59
Zajmuję się: PS

Napisano: 29 gru 2022, 0:56

daisy2020 pisze:
22 gru 2022, 13:41

poszło do SKO zobaczymy
Wyjaśniając jeszcze pełniej, i odnosząc się przy tym do wątku d-m-obywatelom-ukrainy-207308792, gdzie także wprowadzasz innych w błąd:

Konkretne świadczenia są w tej Ustawie wymieniane szczegółowo, np. w art. 26, tylko i wyłącznie dlatego, że gdyby nie zostały tak wymienione i nie zostały określone kryteria ich przyznawania, to nie przysługiwałyby obywatelom Ukrainy na terytorium RP.

Ale wyłącznie z tego powodu, że dla przykładu art. 26 dotyczy świadczeń rodzinnych i konkretnie Ustawy o świadczeniach rodzinnych z 2003 roku, a ta jasno na wstępie stanowi:
2. Świadczenia rodzinne przysługują:
1) obywatelom polskim;
2) cudzoziemcom (...):
(https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 2255Lj.pdf)

Innymi słowy, gdyby Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy tego nie ujęła i nie określiła zasad, to te świadczenia by im nie przysługiwały, jako że nie są ani obywatelami polskimi, ani cudzoziemcami np. na stałym/czasowym pobycie (czy spełniających pozostałe przesłanki), bo podlegają osobnego statusowi - w związku z tym trzeba było do prawa wprowadzić wszystkie odnośne zapisy, by ten status uregulować.

Natomiast Ustawa o dodatkach mieszkaniowych nie posługuje się kryterium obywatelstwa ani narodowości, więc zwyczajnie nie było żadnej potrzeby w Ustawie o pomocy obywatelom Ukrainy nadawać im prawa do czegoś, do czego prawo mają już zagwarantowane i tak odrębnie (pod warunkiem, że spełniają przesłanki Ustawy o dodatkach mieszkaniowych w pozostałych punktach).

To dlatego niektóre rzeczy są wymienione, a niektóre nie. Wbrew Twojemu drugiemu wątkowi nie ma w tym nic "[e]numeratywnego".
isharioth
Praktykant
Od: 28 gru 2022, 23:59
Zajmuję się: PS

Napisano: 29 gru 2022, 8:54

isharioth
dzięki za ciekawy głos w dyskusji
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]