INFORMACJE DO SĄDU - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 08 paź 2024, 12:05

JAK PISZECIE INFORMACJE DO SĄDU W SPRAWIE FUNKCJONOWANIA RODZINY ZASTĘPCZEJ, KTÓRA NIE KORZYSTA Z ŻADNEJ POMOCY OŚRODKA. RODZINA NIE BARDZO NAM JEST ZNANA.
CHODZICIE NA WYWIAD, PISZECIE O PRACY , ZDROWIU ITD. NIE BARDZO WIEM JAK SIĘ ZA TO ZABRAĆ
GOPS-ik1
Referent
Od: 13 mar 2017, 11:12
Zajmuję się: ŚW SR

Napisano: 11 paź 2024, 7:46

Wcale nie piszemy :) to nie nasza działka, tylko powiatu.
odmowilam-sporzadzenia-opinii-dla-sadu- ... -207325300

proszę sie posiłkować tym :).

Ostatnio sąd chciał od nas sprawozdanie. Odpisałam, ze rodzina od 4 lat nie korzysta zatem nie możemy udzielić informacji o aktualnej sytuacji. od sprawozdań sa kuratorzy (to juz moja osobista uwaga :) .
alsa
Praktykant
Od: 24 kwie 2024, 13:53
Zajmuję się: PS

Napisano: 11 paź 2024, 8:51

alsa pisze:
11 paź 2024, 7:46
Wcale nie piszemy :) to nie nasza działka, tylko powiatu.
odmowilam-sporzadzenia-opinii-dla-sadu- ... -207325300

proszę sie posiłkować tym :).

Ostatnio sąd chciał od nas sprawozdanie. Odpisałam, ze rodzina od 4 lat nie korzysta zatem nie możemy udzielić informacji o aktualnej sytuacji. od sprawozdań sa kuratorzy (to juz moja osobista uwaga :) .
Super, gratuluję - w szczególności pobłażliwych dla Was Sędziów SR i instytucji zwierzchnych - ale w tamtym Twoim piśmie chodziło o kandydata (temat na osobny wątek), a tutaj konkretnie o sprawozdanie(?) z funkcjonowania rodziny zastępczej i ta sprawa jest zgoła inna. Odpisałaś, co o tym myślisz – Sąd przyjął, ok. W ramach komentarza napiszę tylko, że akurat nasz wydział rodzinny i instytucje nadrzędne traktują te sprawy zupełnie inaczej i postępują bardziej radykalnie wobec niesfornych instytucji, które nie znają przepisów i próbują jeszcze przy tym pouczać Sąd. Kiedyś pisałem o tym co Sąd „może”, sam się przekonałem ;) Ale każdy postępuje jak uważa.

Wracając do pytania autorki wątku –

po pierwsze – zgodnie z art. 10 ust. 1 i 4 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny
i systemie pieczy zastępczej (Dz.U.2024.177 z późn. zm.) - pracę z rodziną organizuje gmina lub podmiot, któremu gmina zleciła realizację tego zadania na podstawie art. 190 i praca z rodziną jest prowadzona także w przypadku czasowego umieszczenia dziecka poza rodziną.

Po drugie – zgodnie z art. 109 § 4 ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz.U.2023.2809 z późn. zm.) - w przypadku umieszczenia małoletniego w pieczy zastępczej (rodzinnej lub instytucjonalnej) albo powierzając tymczasowo pełnienie funkcji rodziny zastępczej, a także w razie zastosowania innych środków określonych w przepisach o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, sąd opiekuńczy zawiadamia o wydaniu orzeczenia właściwą jednostkę organizacyjną wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej, która udziela rodzinie małoletniego odpowiedniej pomocy i składa sądowi opiekuńczemu, w terminach określonych przez ten sąd, sprawozdania dotyczące sytuacji rodziny i udzielanej pomocy, w tym prowadzonej pracy z rodziną, a także współpracuje z kuratorem sądowym.

Jeśli do tej pory nie wiedzieliście o tej rodzinie zastępczej, to już wiecie – właśnie Sąd Was zawiadomił, więc wypada zainteresować się sprawą, ew. przydzielić asystenta i pracować z rodziną, bo taki macie obowiązek wynikający z ww. przepisów, a następnie sporządzać sprawozdania w wyznaczonych przez Sąd terminach (jeżeli Sąd tak postanowił) lub informacje. To nie musi być elaborat, wystarczy kilka zdań na temat - jak rodzina funkcjonuje, aktualna sytuacja, zasoby, problemy, jak jest prowadzona praca z rodziną. Oczywiście zrobicie jak chcecie, pozdrawiam ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 11 paź 2024, 10:31

A czy art. 10 ust. 1 i 4 ustawy o wspieraniu nie tyczą się rodziny przeżywającej trudności w sprawach opiekuńczo- wychowawczych i tych gdzie dzieci zostały umieszczone w pieczy zastępczej aby jak najszybciej mogły wrócić do rodziny biologicznej? Przecież rodzina zastępcza co do zasady jest rodziną sprawną opiekuńczo i wychowawczo bo inaczej nie przekazaliby im dzieci.
A zapisy z kodeksu rodzinnego wg. mnie też tyczą rodziny biologicznej z której dzieci zostały zabrane. W taki wypadku naszym obowiązkiem jest podjąć z nimi pracę ale nie z rodziną zastępczą.
agamgops
Praktykant
Od: 06 kwie 2022, 10:29
Zajmuję się: SP/ŚR/FA

Napisano: 11 paź 2024, 11:19

Asystent rodziny pracuje z rodzina biologiczną dziecka, a nie z rodziną zastępczą. RZ jest pod opieka koordynatora pieczy z ramienia powiatu. Tak nawiasem mówiąc tez jestem RZ :) i nie rozumiem dlaczego miałabym wpuszczać te z łopieki na wywiad (bo to jest wywiad) skro ja od nich niczego nie chcę :) współpracuję z powiatem i z koordynatorem a nie z lokalnym ops.
alsa
Praktykant
Od: 24 kwie 2024, 13:53
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem