alsa pisze: ↑11 paź 2024, 7:46
Wcale nie piszemy

to nie nasza działka, tylko powiatu.
odmowilam-sporzadzenia-opinii-dla-sadu- ... -207325300
proszę sie posiłkować tym

.
Ostatnio sąd chciał od nas sprawozdanie. Odpisałam, ze rodzina od 4 lat nie korzysta zatem nie możemy udzielić informacji o aktualnej sytuacji. od sprawozdań sa kuratorzy (to juz moja osobista uwaga

.
Super, gratuluję - w szczególności pobłażliwych dla Was Sędziów SR i instytucji zwierzchnych - ale w tamtym Twoim piśmie chodziło o kandydata (temat na osobny wątek), a tutaj konkretnie o sprawozdanie(?) z funkcjonowania rodziny zastępczej i ta sprawa jest zgoła inna. Odpisałaś, co o tym myślisz – Sąd przyjął, ok. W ramach komentarza napiszę tylko, że akurat nasz wydział rodzinny i instytucje nadrzędne traktują te sprawy zupełnie inaczej i postępują bardziej radykalnie wobec niesfornych instytucji, które nie znają przepisów i próbują jeszcze przy tym pouczać Sąd. Kiedyś pisałem o tym co Sąd „może”, sam się przekonałem

Ale każdy postępuje jak uważa.
Wracając do pytania autorki wątku –
po pierwsze – zgodnie z art. 10 ust. 1 i 4 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny
i systemie pieczy zastępczej (Dz.U.2024.177 z późn. zm.) -
pracę z rodziną organizuje gmina lub podmiot, któremu gmina zleciła realizację tego zadania na podstawie art. 190 i
praca z rodziną jest prowadzona także w przypadku czasowego umieszczenia dziecka poza rodziną.
Po drugie – zgodnie z art. 109 § 4 ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz.U.2023.2809 z późn. zm.) - w przypadku umieszczenia małoletniego w pieczy zastępczej (rodzinnej lub instytucjonalnej) albo powierzając tymczasowo pełnienie funkcji rodziny zastępczej, a także w razie zastosowania innych środków określonych w przepisach o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej,
sąd opiekuńczy zawiadamia o wydaniu orzeczenia właściwą jednostkę organizacyjną wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej, która udziela rodzinie małoletniego odpowiedniej pomocy i składa sądowi opiekuńczemu, w terminach określonych przez ten sąd, sprawozdania dotyczące sytuacji rodziny i udzielanej pomocy,
w tym prowadzonej pracy z rodziną, a także współpracuje z kuratorem sądowym.
Jeśli do tej pory nie wiedzieliście o tej rodzinie zastępczej, to już wiecie – właśnie Sąd Was zawiadomił, więc wypada zainteresować się sprawą, ew. przydzielić asystenta i pracować z rodziną,
bo taki macie obowiązek wynikający z ww. przepisów, a następnie sporządzać sprawozdania w wyznaczonych przez Sąd terminach (jeżeli Sąd tak postanowił) lub informacje. To nie musi być elaborat, wystarczy kilka zdań na temat - jak rodzina funkcjonuje, aktualna sytuacja, zasoby, problemy, jak jest prowadzona praca z rodziną. Oczywiście zrobicie jak chcecie, pozdrawiam