instytuacja zapełniająca całodobowe utrzymanie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 wrz 2015, 10:21

Witam mam pytanie płacić rodzinne? dostałam takie zaświadczenie (klasa V szkoły podstawowej):
Młodzieżowy Ośrodek jest instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie jednak rodzice są zobowiązani do pokrywania odpłatności za wyżywienie, zaopatrzenie dzieci w odzież, przybory szkolne i toaletowe, leki oraz pokrywania kosztów przejazdu.
mm11

Napisano: 28 wrz 2015, 14:25

tak
Marzena1969

Napisano: 28 wrz 2015, 14:34

Marzena1969 pisze:tak
niestety nie masz racji
Kati@

Napisano: 28 wrz 2015, 14:35

Kati@ pisze:
Marzena1969 pisze:tak
niestety nie masz racji
chyba, że Twoja odpowiedź dotyczy przyznania,
Kati@

Napisano: 28 wrz 2015, 15:01

nie ma jednoznacznej odpowiedzi Kati@.
Sam robiłem jakieś 2 lata temu decyzję uchylającą ZR i FA w takiej sytuacji licząc na odwołanie. Sprawa skończyła się w WSA dwoma oddaleniami skargi strony i uznaniem że mimo ponoszenia takich wydatków MOW pozostaje instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2015, 22:54

Pod pojęciem pełne utrzymanie zdaniem Sądu mieści się zaspokojenie wszystkich uzasadnionych podstawowych potrzeb życiowych osoby uprawnionej, nie tylko w zakresie wyżywienia, mieszkania, opieki, o których mowa w decyzji, ale także innych potrzeb, choćby na minimalnym poziomie. Do takich potrzeb niewątpliwie należy także zapewnienie stosownego do pór roku ubrania, obuwia, środków czystości, przyborów szkolnych. Na pełne koszty utrzymania danej osoby składają się nie tylko koszty wskazane przez organy. W tym zakresie nie sposób odejść od pojęcia uzasadnionych potrzeb osoby uprawnionej, której należy zapewnić także wyżej wskazane aspekty bytowe.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/478E1341CB
Kati@

Napisano: 29 wrz 2015, 10:08

Wiemy Kati, ale orzeczenia są niestety różne. Sam miałem taki temat w sądzie i podtrzymali decyzję odmowną organu. W tej chwili, żeby nie robić ludziom pod górkę przyznaje od razu, ale jak ktoś nie lubi ryzyka to nie polecam takiego rozwiązania.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x