Intepretacja właściwego lekarza - Wsparcie kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 20 mar 2017, 12:31

Witam,
byłem niedawno na szkoleniu z Panem Wardachem i co do zaświadczenia lekarskiego w sprawach „za życiem” przedstawił interpretację, że zaświadczenie może być wydane przez: a) dowolnego lekarza posiadającego specjalizację II stopnia b) lekarza posiadającego tytuł specjalisty w dziedzinie: położnictwa i ginekologii, perinatologii lub neonatologii.

Mnie zastanawia ten dowolny - lekarz posiadającego specjalizację II stopnia.

Co o tym myślicie ??? ;)
Włodek
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 12:27
Zajmuję się: OPS sprawy organizacyjne/RODO/kancelaria ogólna

Napisano: 20 mar 2017, 15:01

no niby tak jest, że może wstawić nawet dermatolog bądź ortopeda tudzież inny lekarz o specjalizacji nie mającej w ogóle wspólnego ze schorzeniem/chorobą dziecka musi mieć tylko specjalizację II stopnia.

nic o tym nie myślę, jak tak wymyślili to niech tak będzie :)
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 20 kwie 2017, 10:24

A myslałem że Wardach to rozsądny człowiek a tu takie głupoty wali.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 21 kwie 2017, 10:07

Też tak interpretuję te przepisy. Dowolny lekarz posiadający specjalizację II stopnia może wystawić to zaświadczenie.
opsik28
Referent
Od: 30 mar 2017, 21:58
Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR

Napisano: 25 kwie 2017, 13:40

opsik28 pisze:Też tak interpretuję te przepisy. Dowolny lekarz posiadający specjalizację II stopnia może wystawić to zaświadczenie.
To bzdura i Wardach powinien o tym wiedzieć. Zmieniły się przepisy dotyczące specjalizacji i część lekarzy funkcjonuje jako lekarz z drugim stopniem specjalizacji, a część lekarzy po prostu jako specjalista. Moim zdaniem tylko w ten sposób powinien to interpretować organ I instancji. Być może orzecznictwo sądów będzie względniejsze dla stron, ale póki co to jest dla mnie jedyna logiczna wykładnia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 27 kwie 2017, 10:52

"3. Ciężkie i nieodwracalne upośledzenie albo nieuleczalną chorobę zagrażającą życiu, które powstały w prenatalnym okresie rozwoju dziecka lub w czasie porodu, o których mowa w ust. 2 pkt 2–4, stwierdza w zaświadczeniu lekarz ubezpieczenia zdrowotnego, w rozumieniu ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, posiadający specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie: położnictwa i ginekologii, perinatologii lub neonatologii."
Po wyrażeniu "tytuł specjalisty" powinien byc przecinek, wtedy nie byłoby watpliwości, że te wymagane dziedziny odnoszą się i do tytułu specjalisty i do specjalizacji II stopnia. A najlepiej to przekonstruowac zdanie.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x