ja mam umowę zlecenie od 01.03.2016 r. do 30.06.2016 r. na dokumencie od zleceniodawcy jest dopisek że wynagrodzenie 1 - w kwietniu za marzec, a 2 - w maju za kwiecień.Mam doliczyć 1 czy 2 kwotę. Jeśli 1 to uchylenie tylko zr i np, a jesli 2 to uchylenie zr i 500 od maja i np. Proszę o pomoc bo tu jest być albo nie byc...
od lipca ma mieć umowę zlecenie na pół roku więc w lipcu kazałam złożyć im jeszcze raz wniosek, czy mozna w SYgnity ucylić tylko za maj i czerwiec ( za maj naliczyć np) i z tej samej decyzji dalej wypłacać????
Pani Kasiu jasno jest to określone w ustawie za drugi miesiąc (ustawodawca miał na myśli to ,że gdyby praca została rozpoczęta 15 dnia miesiąca to dochód mógłby być nieprawdziwy natomiast drugi miesiąc jest już pełny) i nie jest istotne ,że umowa została zawarta 1 dnia miesiąca i tak obliczamy na podstawie drugiej wypłaty netto.
umowa jest zawarta od marca, więc powinnam doliczyć teoretycznie dochód za kwiecień (tak było wczesniej, nie wnikaliśmy), ale w kwietniu nastapiła 1-sza wypłata za marzec, w maju nastapiła dopiero DRUGA wypłata netto za kwiecień...
I dobrze ważne jest uzyskanie dochodu (gdyby pracodawca wypłacał dochód w tym samym miesiącu to znaczy pensja za kwiecień np. 28 kwietnia wtedy proces jest taki :
marzec 1 pensja kwiecień 2 pensja decyzja od maja
jeżeli wypłaca w następnym miesiącu czyli za marzec w kwietniu itd. to wtedy decyzja od czerwca.