jak jest u Was z dłuznikami??? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 lut 2019, 9:10

czy Wam też prokuratura odmawia wszczęcia dochodzenia???

zastanawiam się po co my to robimy , każda jedna sprawa , to odmowa! :roll:
Iwona28
Referent
Od: 09 cze 2017, 8:06
Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia

Napisano: 11 lut 2019, 9:27

w większości przypadków prokuratura odmawia wszczęcia dochodzenia , ale zdarza się, że przesyłają akt oskarżenia do sądu, ale rzadko....
kinior
Referent
Od: 17 mar 2017, 9:13
Zajmuję się: kadry

Napisano: 11 lut 2019, 11:30

nic nie robię bo skoro Prokuratura nie widzi podstaw do wszczęcia postępowania. Dłużnicy się tylko przez to czują bardziej bezkarni ...
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2019, 15:31

czyli nasza praca nie ma tu sensu
Iwona28
Referent

Napisano: 12 lut 2019, 10:17

Wysyłam po to, żeby nie narazić się na zarzut niedopełnienia obowiązku, przewidziany w art. 301 kk
§ 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Aby nie było wątpliwości o jaki obowiązek chodzi - art. 304 kpk
§ 2. Instytucje państwowe i samorządowe, które w związku ze swą działalnością dowiedziały się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, są obowiązane niezwłocznie zawiadomić o tym prokuratora lub Policję oraz przedsięwziąć niezbędne czynności do czasu przybycia organu powołanego do ścigania przestępstw lub do czasu wydania przez ten organ stosownego zarządzenia, aby nie dopuścić do zatarcia śladów i dowodów przestępstwa.
A art. 209 par. 3 kk nie pozostawia wątpliwości:
Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a odbywa się z urzędu.
Czy ma to sens to odrębny wątek. Czy trzeba to robić - nie mam wątpliwości. Za chwilę ten sam Prokurator który rozsyła durne pisma, nie rozumiejąc, lub udając że nie rozumie dlaczego zasypujemy go zawiadomieniami, może zacząć ścigać nas za to, ze ich nie wysyłamy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2019, 12:03

oczywiście ja tez wysyłam, ale wściekam się jak to za każdym wraca, odmowa wszczęcia bez uzasadnienia i tyle w temacie. To po co karzą to robić, dłuznik może być bezkarny, my się narobimy, są to koszty , a i tak zawsze to syzyfowa praca.
Iwona28
Referent

Napisano: 12 lut 2019, 16:35

U mnie kilku dłużników poszło siedzieć, a kilku odrabia prace społeczne
WIOLA321
Praktykant
Od: 12 maja 2017, 8:00
Zajmuję się: ŚR/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem