jak liczyć dodatek rrs - Dec zł za zł, następnie uchylenie i znowu dec zł za zł - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 06 mar 2025, 11:36

Dzień dobry,
wnioskodawczyni w listopadzie został przyznany zasiłek rodzinny wraz z dodatkami (w tym dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego). Był przekroczony dochód na osobę i zastosowaliśmy system złotówka za złotówkę.
Następnie, z powodu uzyskania dochodu przez świadczeniobiorcę, decyzja ta została w styczniu uchylona.
Ta sama osoba złożyła w marcu nowy wniosek o ZR z dodatkami bo utraciła tamten dochód. Tym razem również wyjdzie złotówka za złotówkę, ale Signity nie pociąga mi do wypłaty dodatku z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego. Chcę go dodać "ręcznie", ale nie wiem jaką kwotę dodatku powinnam wpisać? 100 zł (i program sam rozbije na miesiące)? czy kwotę pomniejszoną o już wypłacony w listopadzie i grudniu dodatek (2 x 8,02 zł)?
Bardzo proszę o rozwianie wątpliwości, bo znalazłam wiele wątków o przeliczaniu z pełnej kwoty na zł/zł lub na odwrót, ale nie znalazłam odpowiedzi co w sytuacji gdy jest zł/zł, uchylenie i następnie znowu zł/zł :)
pauwojadm
Praktykant
Od: 06 mar 2025, 11:11
Zajmuję się: SR/ ZP

Napisano: 10 mar 2025, 15:23

trudno uwierzyć, że nikt nie miał takiego przypadku :?: ;)
pauwojadm
Praktykant
Od: 06 mar 2025, 11:11
Zajmuję się: SR/ ZP

Napisano: 13 mar 2025, 11:51

jak uchyliłaś decyzję to jej niema..

Po prostu rozpatrujesz wniosek na nowo.
Karolina223
Referent
Od: 20 cze 2017, 14:31
Zajmuję się: Świadczenie Rodzinne

Napisano: 13 mar 2025, 13:34

program robi prawidłowo, nie można przyznać drugi raz dodatku RRS bo jest jednorazowy.
GregoryP
Praktykant
Od: 09 kwie 2021, 11:10
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 13 mar 2025, 13:46

Na pewno nie możesz wypłacić całości. Jeśli kwota przekroczenia jest taka sama jak w listopadzie, a wtedy był dodatek w wysokości 8,02 zł, to teraz powinien być w tej samej. Jeśli inny to trzeba przeliczyć proporcjonalnie do kwoty przysługującej. Jeśli masz dobrze zaznaczone wnioskowane świadczenia naciśnij "przelicz ponownie łączną kwotę" i "przelicz ponownie plany wypłat". Powinno dodać.
Załączniki
zł za zł.png
Beata Szostakiewicz
Praktykant
Od: 02 paź 2024, 10:29
Zajmuję się: Wydział Świadczeń Rodzinnych i Alimentacyjnych

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem