jak mam obliczyć ten dochód pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 06 gru 2013, 12:08

osoba przebywała na urlopie wychowawczym zatrudnienie od 2007r. natomiast w 2012r. uzyskała dochód z zasiłku macierzyńskiego póżniej poszła na wychowawczy a teraz powróciła do pracy od 1 wrzesnia 2013r.

Jak liczycie dochód??? biorę uzysk za pażdziernik 2013 czy bazuję na zaświadczeniu z Urzedu Skarbowego i dzielę dochód przez 12 miesięcy??
~gwiazdka

Napisano: 06 gru 2013, 12:31

hm, wydaje mi się ,że utracić dochód za 2012 r. i uzyskać październik 2013
~mimi

Napisano: 06 gru 2013, 13:00

a mogę utracić skoro na dzień dzisiejszy nie jest na wychowawczym??
~gwiazdka

Napisano: 06 gru 2013, 13:03

Tez w tej sprawie juz wcześniej pisałyśmy do ministerstwa.
Dostałyśmy odpowiedź, że MPiPS nie posiada uprawnień do dokonywania wiążących wykładni przepisów prawa, a ocena należy do kompetencji organu właściwego\"

Analizując zapis ustawy o utracie, to w dniu składania wniosku na nowy okres zasiłkowy Pani nie jest na wychowawczym więc nie bardzo jest powód by zastosować przepis o utracie z tytułu uzyskania prawa do urlopu wychowawczego.

Ale w praktyce robimy utratę z roku bazowego i uzysk - ale tak do końca to nie wiem czy dobrze.
~Ilona

Napisano: 06 gru 2013, 13:03

ale byla i utracila dochod,ktory wczesniej uzyskiwala z zatrudniuenia z chwila rozpoczecia urlopu wychowawczego, powrot do pracy po wychowawczym jest uzyskiem dochodu i nalezy go doliczyc
~...

Napisano: 06 gru 2013, 13:07

jeśli zrobię utratę i uzysk to kobiecie przekroczy, a jeśli bym potraktowała że jest to ciągłość pracy wtedy by sie kwalifikowała. i co tu robić? :(
~gwiazdka

Napisano: 06 gru 2013, 13:12

zgodnia z ustawa:) kobieta miala utrate dochodow z roku bazowego w zwiazku z rozpoczeciem urlopu wychowawczego, wiec ich nie mozesz brac pod uwage, potem zakonczyla urlop wychowawczy co jest uzyskiem i musisz doliczyc uzysk
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 06 gru 2013, 13:20

ok dziękuje ale i tak do końca nie jestem przekonana :)
~gwiazdka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x