jak myślicie?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
jak myślicie?

Re: jak myślicie?

Post autor: jak myślicie? »

od niedawna...
dzięki.
kawa i ciasto

Post autor: kawa i ciasto »

jak myślicie? pisze:sprawdzanie wypłat w sensie? czy zgadza sie z tym o co wnioskują a tym co na liscie?
rejestracja wniosków? tzn?

a jeżeli np. jest rodzina, maja 3 dzieci, 5.8.9 lat, i składają na cała trójkę, to muszą dochody przynosić, tak, jeżeli wnioskują na to co ma 9 lat? tak?
1. Chodzi o przygotowywanie list wypłat i sprawdzanie ich poprawności z decyzjami, w niektórych ośrodkach tym zagadnieniem zajmuje się księgowość, w niektórych robią to pracownicy SR.

2. Rejestracja wniosku - od przyjęcia czyli kontaktu z klientem przez rejestrację ręczną w dzienniku korespondencji oraz rejestrze spraw (nadanie numeru) do rejestracji wniosku w programie.

3. Nie muszą przynosić dochodów, bo od 1 stycznia obowiązek uzyskania tych informacji spoczywa na organie. Od tego mamy Empatię czasami działającą. Klienci powinni donieść dokumenty będące w ich posiadaniu, np. PIT11 przy uzysku/utracie, umowę o pracę, świadectwo pracy itd. W momencie, gdy klient we wniosku deklaruje, że składa go również na 1 dziecko (jest stosowna rubryka) to oznacza, że weryfikujesz dochody. W momencie, gdy we wniosku rubryka dot. 1 dziecka jest pusta, jest to dla Ciebie automatyczna informacja, że w tym wypadku nie bierzesz pod uwagę kryterium dochodowego.
jak myślicie?

Post autor: jak myślicie? »

dziękuję bardzo kawa i ciasto :D
wojag
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: wojag »

jak myślicie? pisze:a dlaczego prościej?
praepraszam ze tak wypytuje, ale muszę sie jakoś przygotować :d
w takim razie jestem dobrej myśli, :)
niestety na pomoc koleżanki ze ŚR nie mam co liczyc... ;/
nie ty jedna nie możesz liczyć na pomoc z ŚR więc będzie mi raźniej :-)
kawa i ciasto

Słuchajcie, nie dziwcie się pracownikom SR, że nie chcą pomagać.
Oni sami w większości uczyli się swoich obowiązków, poza tym za prowadzenie 500+ nie dostaną ani grosza, więc ich nauki będą wolontariatem.
Nie każdy ma też czas pomagać.

Możecie przyjść do mnie ;) Z koleżanką aż się wyrywamy do nauki (do obowiązków "nowego" będzie należało tylko przyjmowanie wniosków i rejestracja) ale nie chcą nam nikogo dać... :(
lukazz

Post autor: lukazz »

kawa i ciasto pisze:[

3. Nie muszą przynosić dochodów, bo od 1 stycznia obowiązek uzyskania tych informacji spoczywa na organie. Od tego mamy Empatię czasami działającą. Klienci powinni donieść dokumenty będące w ich posiadaniu, np. PIT11 przy uzysku/utracie, umowę o pracę, świadectwo pracy itd. W momencie, gdy klient we wniosku deklaruje, że składa go również na 1 dziecko (jest stosowna rubryka) to oznacza, że weryfikujesz dochody. W momencie, gdy we wniosku rubryka dot. 1 dziecka jest pusta, jest to dla Ciebie automatyczna informacja, że w tym wypadku nie bierzesz pod uwagę kryterium dochodowego.
Moim zdaniem jesteś w błędzie i rubryka "na pierwsze dziecko" musi zostać wypełniona mimo składania tylko na kolejne dzieci, dlatego że nad ta rubryką jest dwa kwadraciki, przy pomocy których deklarujesz czy składasz na pierwsze dziecko czy też tylko na kolejne
Pozdrawiam
kawa i ciasto

lukazz pisze:
kawa i ciasto pisze:[

Moim zdaniem jesteś w błędzie i rubryka "na pierwsze dziecko" musi zostać wypełniona mimo składania tylko na kolejne dzieci, dlatego że nad ta rubryką jest dwa kwadraciki, przy pomocy których deklarujesz czy składasz na pierwsze dziecko czy też tylko na kolejne
Pozdrawiam
Te kwadraciki brzmią następująco:
- wnoszę o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na pierwsze dziecko zamieszkujące ze mną oraz pozostające na moim utrzymaniu (w przypadku zaznaczenia - wypełnić tabelę A oraz tabelę B)
- nie wnoszę o ustalenie prawa (...) (w przypadku zaznaczenia - wypełnić tabelę B)

Więc chyba mam rację, co?

Kurczę, cieszyłam się jak głupia, że te wnioski odpisane są jak krowie na rowie i klienci nie będą mieli trudności z ich wypełnieniem. Okazuje się, że pracownicy mają z tym problem (!) więc mój optymizm niebezpiecznie się kurczy :roll:
lukazz

Post autor: lukazz »

faktyczne umknęło mi
olo

Post autor: olo »

Główkuje się nad ustawą i męczy mnie pytanie. Czy czasami nie trzeba z urzędu ściągać dochodów dla wszystkich wnioskodawców zgodnie z art 17 ustawy i nie ważne czy wniosek jest na pierwsze czy na drugie dziecko. Może mnie ktoś olśni, bo mi wynika, że trzeba. Jeśli nie to gdzie to jest zapisane.
kawa i ciasto

A co z art. 5 ust. 3 i 4? Wyraźnie jest mowa o pierwszym dziecku.
Poza tym wniosek jest skonstruowany w wyraźny, logiczny sposób.
ODPOWIEDZ