jak postąpić? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 10 cze 2021, 11:29

Cześć. Nowy okres zasiłkowy 21/22. Mąż złożył wniosek na córkę. świadczenie zostało przyznane. Następnie wniosek złożyła żona - również na córkę i na syna (syn jest tylko Pani). W starym okresie zasiłkowym toczyła się wojna między nimi, sprawa trafiła do sko. Aktualnie sko utrzymało naszą decyzję w mocy tj. uchyliłam Pani świadczenie na córkę, przyznałam Panu. Wysłałam Pani pismo w związku ze sprawdzeniem sytuacji z kim przebywa córka, pismo się wróciło. Dziś dzwonił mąż poinformować, że władza rodzicielska nad córką została powierzona Panu, czekamy aż wyrok się uprawomocni. Pani złożyła wniosek 28.04, licząć 14 dni na uprawomocnienie wyroku termin na rozpatrzenie może minąć. Czy powinnam Pani przyznać póki co świadczenie 500+ tylko na syna, a na córkę zawiesić czy jak?
Zosia15
Starszy referent
Od: 03 mar 2020, 18:13
Zajmuję się: Zr, sw

Napisano: 10 cze 2021, 11:36

Skoro Panu przyznałaś 21/22 bo miałaś na to dokumenty wcześniej to co zmieni sam wyrok teraz. Skoro stwierdziłaś, że już w poprzednim okresie się nie należało bez wyroku to co on teraz zmieni ? czemu nagle chcesz zawieszać kobiecie skoro masz wszystko do odmowy ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 cze 2021, 11:42

Bo zastanawiam się czy powinnam od nowa zbierać dokumenty, że to Pan zajmuje się córką czy mogę wykorzystać tamte?
Zosia15
Starszy referent

Napisano: 10 cze 2021, 11:50

Przy okazji zapytam, czy mogę od razu wydać Pani decyzję o nienależnie pobranym 500+ w kwocie 2000 zł z odsetkami, jeśli decyzje o uchyleniu świadczenia sko utrzymało w mocy, zastanawiam się czy Pani nie złoży skargi do sądu...
Zosia15
Starszy referent

Napisano: 10 cze 2021, 12:10

"Wysłałam Pani pismo w związku ze sprawdzeniem sytuacji z kim przebywa córka, pismo się wróciło." Próbowałaś a kobieta nie przedstawiła nic nowego do wniosku. Ja bym, się w to nie bawił ale może ktoś inny się wypowie.

Art.220 KPA

Organ administracji publicznej nie może żądać zaświadczenia ani oświadczenia na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego, jeżeli:
1) znane są one organowi z urzędu;
2) możliwe są do ustalenia przez organ na podstawie:
a) posiadanych przez niego ewidencji, rejestrów lub innych danych,
b) rejestrów publicznych posiadanych przez inne podmioty publiczne, do których organ ma dostęp w drodze elektronicznej na zasadach określonych w przepisach ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne,
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 10 cze 2021, 12:20

Dziękuję bardzo za podpowiedz :)
Mogę liczyć jeszcze na wsparcie w kwestii wydania decyzji o nienależnie pobranym świadczeniu w sytuacji gdy strona ma 30 dni na wniesienie skargi do sądu?
Zosia15
Starszy referent

Napisano: 10 cze 2021, 12:27

Ja bym się wstrzymał z NP do czasu zwrotu akt z SKO ale tylko dlatego bo w razie odwołania to trzeba zaś wysłać oryginały. Normalnie bym prowadził od razu NP skoro nie czekałaś z przyznaniem Panu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 10 cze 2021, 12:36

Akta z sko już mam :) podejrzewam, że nawet jak wydam decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu to Pani i tak tego nie odbierze, Pan twierdzi, że żona nie mieszka pod wskazanym adresem, od czasu do czasu jedynie przyjeżdżała odebrać korespondencję, teraz już przestała. Pani we wniosku wskazuje adres zamieszkania ten sam co Pan, myślałam żeby w ogóle wezwać Panią by określiła swój adres, bo słuchy chodzą że mieszka wraz z synem w gminie sąsiedniej, ale oficjalnie tego nam nie zgłosiła, a wnosi o przyznanie na syna...
Zosia15
Starszy referent

Napisano: 10 cze 2021, 12:42

Zosia15 pisze:
10 cze 2021, 12:36
Akta z sko już mam :) podejrzewam, że nawet jak wydam decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu to Pani i tak tego nie odbierze, Pan twierdzi, że żona nie mieszka pod wskazanym adresem, od czasu do czasu jedynie przyjeżdżała odebrać korespondencję, teraz już przestała. Pani we wniosku wskazuje adres zamieszkania ten sam co Pan, myślałam żeby w ogóle wezwać Panią by określiła swój adres, bo słuchy chodzą że mieszka wraz z synem w gminie sąsiedniej, ale oficjalnie tego nam nie zgłosiła, a wnosi o przyznanie na syna...
To o jakiej skardze mówisz skoro już masz zwrot akt? U mnie SKO czeka cały miesiąc i zwraca akta po terminie na wniesienie skargi.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 10 cze 2021, 12:48

Nie mam za dużo takich spraw więc nie wiem jak to działa. Dzięki jestem mądrzejsza
Zosia15
Starszy referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem