Jak prawidłowo przeprowadzić postępowanie? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 cze 2017, 11:11

Witajcie.

Mój problem wygląda następująco:
Małżeństwo: jedno z małżonków posiada orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności (otrzymywali zasiłek stały). Następnie drugie poszło do pracy (Zasiłek był wstrzymany z uwagi na przekroczenie kryterium). Następnie pracujący małżonek zaczął chorować i pobierał świadczenie rehabilitacyjne do 3 kwietnia 2017.
Rodzina składa 4 kwietnia wniosek o zasiłek stały.

I tu się pojawia mój błąd - nie wzięłam pod uwagę, że nie pracujący małżonek będzie kwalifikował się do zasiłku dla bezrobotnych i przyznałam zasiłek stały w pełnej wysokości dla osoby w rodzinie tj. 514 zł...
Teraz dopatrzyłam się wielkiego błędu, i nie mam zielonego pojęcia jak to teraz ruszyć i naprawić mój błąd?

Może ktoś mi coś podpowie?
PracownikSocjalny01
Praktykant
Od: 28 cze 2017, 10:49
Zajmuję się: PS

Napisano: 29 cze 2017, 9:42

WITAJ!
Czy klient informował, lub pisał na oświadczeniu że będzie pobierać świadczenie z PUP?
Jeśli nie, to moim zdaniem wyślij wszczęcie postępowania z urzędu 61 KPA. Zaproś do siebie klienta przedstaw sytuację, że o każdej sytuacji mającej wpływ na wysokość pobieranego świadczenia powinien informować (powinno być w uzasadnieniu decyzji). Jak wyrazi ci pisemną zgodę to zmień wysokość zasiłku stałego. I przyznaj jeśli to możliwe w ramach "rekompensaty" zasiłek celowy np. na leki.
opsaga
Praktykant
Od: 26 kwie 2017, 9:13
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 29 cze 2017, 11:28

No właśnie było napisane na wniosku, że drugi małżonek kwalifikuje się do zasiłku dla bezrobotnych więc ewidentnie moja wina...
tylko teraz kwestia tego od czego zacząć - jak zmienić decyzję...
PracownikSocjalny01
Praktykant
Od: 28 cze 2017, 10:49
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem