jak prawidłowo przyjąć wniosek - 300 dni

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
magda33
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

jak prawidłowo przyjąć wniosek - 300 dni

Post autor: magda33 »

Mam taką sytuację. Pani pobiera u mnie 500+ na jedno swoje pierwsze dziecko , jest rozwiedziona i ma na nie ustalone alimenty. Przychodzi pod koniec maja ponieważ urodziła drugie dziecko , ma nowego partnera i on jest ojcem dziecka. Jednak nie upłynęło 300 dni od rozwodu i w akcie ojcem dziecka jest jej pierwszy mąż.W sądzie złożyła już wniosek o zaprzeczenie ojcostwa, lecz to może potrwać. Moje pytanie brzmi jak powinnam prawidłowo przyjąć skład rodziny we wniosku? I czy mogę czekać aż doniesie z sądu postanowienie i wtedy wyrównać ? Czy ktoś miał taki przypadek?
Eswuszka
Referent
Zajmuję się: świadczenia
Kontakt:

Re: jak prawidłowo przyjąć wniosek - 300 dni

Post autor: Eswuszka »

Wg mnie we wniosku:
- ona
- 2 dzieci
- i ten pierwszy mąż.

Miałam podobną sytuacje do Twojej.
A potem jak otrzyma dokumenty z Sądu to wtedy usuń byłego męża a dodaj obecnego partnera (o ile uzna dziecko).
Później będzie nowy akt urodzenia dziecka z adnotacją ze ojcem dziecka jest ... (ten nowy partner).
Pozdrawiam :D
magda33
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: magda33 »

Może jeszcze ktoś się wypowie,może ktoś miał taki przypadek.
słonecznik
Stażysta
Zajmuję się: św,ps
Kontakt:

Post autor: słonecznik »

czyli przyjąć wniosek, poczekać na zmianę aktu urodzenia i wypłacić z wyrównaniem ? :shock:
ODPOWIEDZ