Temat :Wniosek o wydanie skierowania do ZOL bez podpisu
Mam mamę 85 lat /choroba Alzheimera/, obecnie przebywającą w Domu Pomocy Społecznej. Z uwagi na pogarszający się stan zdrowia (nie porusza się samodzielnie - wózek inwalidzki-ma trudności w mowie i piśmie), trudności z porozumiewaniem,chciałabym przenieść mamę do ZOL /Warszawa/ bez przeprowadzania procedury ubezwłasnowolnienia lub ustalania opiekuna. Choroba nie pozwala mamie na podejmowanie decyzji i podpisywanie. Wiem od jednostki ZOL, w której chcę umieścić mamę, że Sądy Rodzinne bez problemów wydają zgodę na umieszczenie w placówce ZOL bez podpisu świadczeniobiorcy. Sędzia Rodzinny w mojej miejscowości twierdzi jednak, że nie może wydać wniosku i pyta się, na jakiej podstawie prawnej ma to wykonać? Proszę o pomoc. Liczę na Waszą konkretną podpowiedź. Z góry dziękuję.
Wchodziłam w ustawy i nie wiem nadal co czynić .
Chodzi mi szczególnie o \"Wniosek o wydanie skierowania do Zakładu Opiekuńczo - Leczniczego/Zakładu- Pielęgnacyjno - Leczniczego, kto ma podpisać. Świadczeniobiorca nie jest w stanie jak pisałam wyżej. Słyszałam, że może lekarz.
Proszę o dokładniejsze wskazówki.