Jak przyznajecie szo, śp na przykład wniosek na komisję 16.04.2015 orzeczenie z dnia 15.05.2015 wniosek do ops 02.06.2015 znaczny stopień od 16.04.2015 a niepełnosprawność istnieje od 21.03.2015 od kiedy byście przyznali śp ? Od pierwszego kwietnia czy 16go?
no właśnie w tym problem my przyznajemy od pierwszego ale mamy wzorek decyzji z ośrodka obok i oni przyznają nie od pierwszego tylko od dnia złożenia wniosku na komisję, do tego ten ośrodek wydaje osobną decyzję na ubezpiieczenia.
ja przyznałabym od 16.04 bo od tego tez momentu orzeczony jest znaczny stopień niepełnosprawności a to warunek, który trzeba spełnić przy tych świadczeniach
w przypadku osob doroslych ubiegajac sie od sp lub szo musi byc znaczny stoppien niepelnosprawnosc osoby wymagajacej opieki, fakt zgodnie z art 24 ust 2a nalezaloby przyznac od poczatku miesiaca jednak wtedy taka osoba nie byla osoba o znacznym stopniu wiec ten artykul ma jak najbardziej zastosowanie jednak swiadczenie przyznaje sie od dnia kiedy osoba otrzymala znaczny stiopien niepelnosprawnosci
ale ta matka do 15.04.2015 roku sprawowala opieke nad dzieckiem, ktore nie bylo niepelnosprawne w stopniu znacznym, zgodnie z tym orzeczeniem bylo niepelnosprawne od marca, ale w stopniu znacznym nie:) a wiec SP na nie w tym czasie kiedy niepelnosprawnosc nie byla odpowoednia:D nie moglo przyslugiwac..dopiero od 16.04 opiekuje sie corka niepelnosprawna w stopniu znacznym i dopiero od tego dnia spelnia wszystkie warunki, aby przyzanc jej swiadczenie...dlatego ja tez przyznalabym od 16.04 a nie 1.04...moje sko tez tak interpretuje przepis, bo utrzymuje w mocy tak wydane decyzje