jak robicie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 07 mar 2014, 12:02

Czy po wszczęciu post. w spr. uznania dłużnika za uchyl. wydajecie ponownie decyzję o uzna. go za dłużn. uchyl. się, jeżeli taką decyzję wydaliście w zeszłym okresie?Czy może umarzacie postępowanie?
~Dora

Napisano: 07 mar 2014, 12:03

Umarzam.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2014, 12:09

nie zabardzo rozumiem. Czyli jeżeli w tamtym okrsie było wszczte postepowanie i wydana decyzjia to w tym okresie nie wydajecie decyzji? dlaczego?
~Nowusia

Napisano: 07 mar 2014, 12:14

temat poruszany bardzo dużo razy poszukaj na forum, sa dwie szkoły jedni wydaja drudzy umarzają, ja jak już mam o uznaniu drugi raz wyd. dec. o umorzeniu na 105 kpa
~m

Napisano: 07 mar 2014, 12:16

\"Kluczowe zatem dla oceny jej legalności było ustalenie, czy w realiach rozpoznawanej sprawy zaistniały okoliczności prowadzące do obiektywnej bezprzedmiotowości postępowania w rozumieniu art. 105 § 1 k.p.a. Te zaś jak trafnie wywiódł organ występują m.in. wówczas, gdy sprawa administracyjna przed nim zawisła została już uprzednio rozstrzygnięta pozostającą w obiegu prawnym ostateczną decyzją administracyjną. Prowadzenie wszak kolejnego postępowania dotyczącego tej samej materii jest prawnie niedopuszczalne, gdyż wydana w takim stanie faktycznym i prawnym kolejna decyzja rozstrzygająca sprawę co do istoty, obarczona by była kwalifikowaną wadą prawną opisaną w art. 156 § 1 pkt 3 k.p.a., prowadzącą do jej nieważności od chwili wydania (skutek ex tunc).\"

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/9F1B6015B1
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2014, 12:18

tak sie astanawiam bo ja teraz w tym okresie wszystlkim dłużnikom mimo ze mieli wydaną decyzjię w tamtym roku ponownie wszczełam postepowanie i decyzjie wydałam no i starostwi i prokuratura. To wy nie wydajecie decyzji co roku i nie piszenie do starostwa i prokuratury?
~Nowusia

Napisano: 07 mar 2014, 12:25

to po co wogóle wszczynac postepowanie skoro wiemy ze bedziemy umarzać? W ustawie jest mowa tylko o umorzeniu jezeli wpłaca 50%. Kurcze nie zastanawiałam sie nad tym Czytałm, ze mają byc zmiany w tej kwestii ze wówczas nie bedziemy wszczynac i wydawac decyzji ale póki co zrozumiałam ze mamy wszczynac i wydawac decyzjie no i starostwo i prokuratura
~Nowusia

Napisano: 07 mar 2014, 12:29

wszczynasz postępowanie jak nie przyszedł na wywiad np. ma już wydana decyzje w 2012/2013 uznającego za uchylającego się to po wszczęciu dalej wyd dec tyle że o umorzeniu postęp. z powodu tak jak pisze RR bo już jest jedna w obiegu, potem starosta i prokuratura jak najbardziej
~m

Napisano: 07 mar 2014, 12:38

\"o po co wogóle wszczynac postepowanie skoro wiemy ze bedziemy umarzać?\"

Bo tak stanowi ustawa.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2014, 14:06

tak jak RR
~Basia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem