jak robicie ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 cze 2015, 9:17

Proszę o wypowiedzenie się w sprawie: Pani pobierała zasiłek i dodatki na pełnoletnią córkę w lutym córka rodzi dziecko w czerwcu matka przychodzi i składa oświadczenie , że córka od czerwca będzie pobierała zasiłek rodzinny na własne dziecko i prosi o uchylenie prawa na świadczeń przyzanych na córkę.
Pytanie: czy w związku z tym, że córka ma własne dziecko to nie jest w składzie rodziny zgodnie z definicją już od marca i powinnam uchylić prawo do świadczeń od marca czy zastosować art. 7 pkt 4 i uchylić prawo do świadczeń od czerwca?

Jak Wy robicie bo ja uchyliłam od czerwca
kaś

Napisano: 09 cze 2015, 10:46

no wydaje mi się, ze matka nie powinna pobierać zasiłku rodzinnego na pełnoletnią córkę już od marca, ponieważ z chwilą urodzenia przez córkę dziecka stała się ona uprawniona do pobierania zasiłku rodzinnego na wlasne dziecko.
Gość 1

Napisano: 09 cze 2015, 10:51

no właśnie ale problem jest taki co rozumieć przez słowo "uprawniona" czy że może się ubiegać czy że ma w ręku decyzją o przyznaniu zasiłków rodzinnych
kaś

Napisano: 09 cze 2015, 11:22

uprawniona to, że nabywa upawnienia na swoje dziecko i automatycznie nie moze jej matka pobierać na nią zr ( nie musi mieć decyzji w ręku), ja bym zrobiła matce nienależnie pobrane świadczenie od m-ca marca i przypisała je do zwrotu. Matka miała obowiązek zgłoszenia w lutym, że córka urodziła, a córka mogła ale nie musiała już od lutego pobierać świadczen rodzinmnych. - jej wola kiedy złoży wniosek.
Gość 1

Napisano: 09 cze 2015, 11:37

nienalezne od marca, uprawniona to znaczy ze sama moze skladac wniosek na swoje dziecko a nie ze nabyla prawo poprzez zlozenie wniosku
masterm

Napisano: 29 cze 2015, 11:40

Córka w momencie urodzenia własnego dziecka wylatuje ze składu rodziny, a nie mozna brać rodzinnego na kogoś , kogo nie ma w rodzinie.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x