jak robicie decyzję- tylko w części odmowną - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 14 lip 2025, 11:46

Mam pytanie. Rodzina 4 osobowa. Bez przyznanych wcześniej KDR ( rodzina paczworkowa) Pani złożyła wniosek o przyznanie karty dla :
- siebie
- męża
- dziecka do 18 roku życia
- dla dziecka uczącego się w szkole średniej
Dwoje pozostałych dzieci wpisanych we wniosek nie spełnia ustawowo warunków ( dorosłe).
Rozumiem że karty należą się w tej sytuacji tylko rodzicom ale nie bardzo wiem jak przeprowadzić postępowanie. Czy wydać decyzję na której opisać, iż przyznaję karty rodzicom ,a odmawiam przyznania na dzieci ,gdyż nie spełniają warunków ustawy ART4. pkt.2a,2b .Co robicie w takiej sytuacji?
Nel11.
Praktykant
Od: 03 sie 2023, 13:41
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, KDR, ŚR, FA

Napisano: wczoraj, 7:27

Mam technicznie podobną sytuację, rodzice wychowali czwórkę swoich dzieci, wszystkie są dorosłe. Im przysługuje karta bez wątpliwości, jednak teraz wzięli wnuczkę w rodzinę zastępczą i złożyli wniosek też dla niej - rozumiem, że dla niej wydaję decyzję odmowną? Nigdy wcześniej nie mieli kdr więc nie wchodzi w grę nowy członek rodziny
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: wczoraj, 9:21

Nel11. pisze:
14 lip 2025, 11:46
Mam pytanie. Rodzina 4 osobowa. Bez przyznanych wcześniej KDR ( rodzina paczworkowa) Pani złożyła wniosek o przyznanie karty dla :
- siebie
- męża
- dziecka do 18 roku życia
- dla dziecka uczącego się w szkole średniej
Dwoje pozostałych dzieci wpisanych we wniosek nie spełnia ustawowo warunków ( dorosłe).
Rozumiem że karty należą się w tej sytuacji tylko rodzicom ale nie bardzo wiem jak przeprowadzić postępowanie. Czy wydać decyzję na której opisać, iż przyznaję karty rodzicom ,a odmawiam przyznania na dzieci ,gdyż nie spełniają warunków ustawy ART4. pkt.2a,2b .Co robicie w takiej sytuacji?
W opisanej sytuacji wydajesz dwie osobne decyzje na dzieci. Tak jak w SI KDR.
Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x