Jak sprawdzić - inna gmina

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
admin.2021
Referent
Zajmuję się: ŚW.
Kontakt:

Jak sprawdzić - inna gmina

Post autor: admin.2021 »

Suchajcie, mam zagadkę. Pan dzownił pytał jakie dokumenty są potrzebne żeby złożył o becikowe. U nas pobiera już zasiłek rodzinny na pierwsze dziecko. Partnerka (wraz z pierwszym i drugim dzieckiem) mieszkają w innej gminie. Tam Pani pobiera z kolei 500+. Czy ja mogę przyznać u nas zasiłek na to drugie - nowonarodzone dziecko? Jak sprawdzić czy Pani nie pobrała w innej gminie ? :)
mikaa
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: Jak sprawdzić - inna gmina

Post autor: mikaa »

Jak zweryfikujesz dziecko w CBB to wyjdzie czy ktoś, w tym wypadku matka dziecka nie ma ustalonego prawa do becikowego. Jeśli natomiast masz wiedzę jaka jest to gminy (a powinnaś mięć, ze względu na to, że ojciec pobiera zasiłek rodzinny u Ciebie, a matka świadczenie wychowawcze w swojej gminie - więc w weryfikacji gmina matki jest) to najlepiej zadzwoń do nich i zapytaj. Dziwię się tym ludziom, że tak wszystko lubią komplikować.
admin.2021
Referent
Zajmuję się: ŚW.
Kontakt:

Post autor: admin.2021 »

No ja też. Tymbardziej, że Pan zaczął pytać czy konieczne jest oświadczenie że matka nie pobiera w innej gminie. Powiedziałam, że i tak to mogę zobaczyć w systemie. Dziękuję :)
mikaa
Stażysta
Kontakt:

Proszę bardzo. :D
Gosia :)
Stażysta
Zajmuję się: ŚR,FA
Kontakt:

Post autor: Gosia :) »

w CBB nie zawsze wychodzi, że ktoś pobierał w innej gminie, mieliśmy już taki przypadek.
mikaa
Stażysta
Kontakt:

U nas zawsze wychodziło!
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Post autor: bubek »

Gosia :) pisze: 10 cze 2020, 11:48 w CBB nie zawsze wychodzi, że ktoś pobierał w innej gminie, mieliśmy już taki przypadek.
Zależy czy wpisują czy nie xD
https://www.kasarodziny.pl/
zdzislaw_dyrma
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/300
Kontakt:

Post autor: zdzislaw_dyrma »

bubek pisze: 16 cze 2020, 8:47
Gosia :) pisze: 10 cze 2020, 11:48 w CBB nie zawsze wychodzi, że ktoś pobierał w innej gminie, mieliśmy już taki przypadek.
Zależy czy wpisują czy nie xD
Zależy też czy poprawnie ustawione jest przekazywanie do CBB. Niestety nie zawsze po prostu ktoś o tym wie, że może to być źle ustawione. Oczywiście kwestia złego wpisywania danych zwłaszcza, że osoba nie ma np. PESEL też to powoduje...
ODPOWIEDZ