jak to interpretujecie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 02 mar 2017, 10:27

Kobieta do 28.02.2017r. pobiera dodatek z tyt. urlopu wychowawcz. na syna. 28.02.2017r. kończy się Jej umowa, otrzymuje świadectwo pracy i nową umowę z innym właścicielem, który udziela Jej urlopu wychowawczego na drugie dziecko córkę. Czy wymóg pozostawania w stosunku pracy min. 6 miesięcy przed uzyskaniem prawa do urlopu w tym przypadku został zachowany? Czy musi pracować u tego konkretnego pracodawcy na 6 miesięcy przed przejściem na urlop?
ii ja

Napisano: 02 mar 2017, 10:33

jak ma umowę od 1 marca to dodatek przysługuje
madzia11

Napisano: 02 mar 2017, 16:19

Dzięki, ktoś jeszcze się wypowie
ja iiii

Napisano: 02 mar 2017, 21:06

Z tego co się orientuje dana osoba ma mieć łącznie min. 6 mcy przed udzieleniem urlopu to jest również wymóg dla pracodawcy, który udziela urlopu i tak myślę że skoro udzielił to i ten warunek był spełniony. jeszcze się nie spotkałem z taką syt że ktoś udzielił urlopu pomimo tego że ktoś nie miał tych 6 mc stażu pracy
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 02 mar 2017, 23:11

Jak masz 6 miesięcy ciągłość ubezpieczenia przyznaj nieważne że dwóch pracodawców. Problem jest taki czy Pani przechodzi na urlop wych. od razu czy dopiero po np. miesiącu przepracowanym. Jak od razu to prawdopodobnie przy kontroli podważy to ZUS i inspekcja pracy, cofną jej zatrudnienie oraz ubezpieczenie (prawdopodobnie) a Pani może mieć do zwrotu wtedy dodatek .
szarak

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem