jak to jest w innych miastach - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 24 maja 2016, 7:00

Witam
Mam pytanie jak to jest w innych miastach , gminach czy osoby które pobierają świadczenie z ops
i składały wniosek na 500 + na pierwsze dziecko czekają nadal na decyzję i pieniądze ?
Składałam 4.04 osobiście wniosek pobieram zasiłek rodzinny i do dzisiaj nic cisza
Znam osoby które dostały już po raz drugi 500 zł a innym każą czekać
wiem że na kolejne dzieci wypłaty były z tzw. automatu a na pierwsze z dochodem jest taki problem.
Kazia 500

Napisano: 24 maja 2016, 7:27

A to problem osobiście zajść i się zapytać jakie są problemy z twoim wnioskiem że dalej nie ma decyzji? Urzędas to też człowiek mimo wszystko- ma prywatne życie, może się pomylić itp. Może po prostu gdzieś coś przeoczył.
voodoo

Napisano: 24 maja 2016, 8:03

po za tym nadal mamy 3 miesiące na wydanie decyzji. Proszę się nie sugerować innymi, jedne sytuacje są prostsze, inne bardziej skomplikowane. To że ktoś bierze rodzinne t nic nie znaczy, bo właśnie przy tym wychodzi najwięcej niejasności
nowa15

Napisano: 24 maja 2016, 8:06

w sumie mamy ok 13000 wniosków, 10000 z nich wpłynęło do 15 kwietnia, nie da się zrobić wszystkich od razu.
A kolejność zależy tylko i wyłącznie od szczęścia bo nie da się przy tej ilości robić wg daty wpływu
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 25 maja 2016, 19:43

byłam dzisiaj w ops mój wniosek jest jeszcze nierozpatrzony i mam czekać
wniosek złożony o godzinie 8 rano dnia 4.04 .16
Kazia 500

Napisano: 25 maja 2016, 20:21

3 miesiące na wydanie decyzji - a minęło od 4.04. półtora miesiąca. Spokojnie.
ebebe

Napisano: 27 maja 2016, 6:41

ok spokojnie czekać nawet jeśli ludzie już dostali kolejne pieniądze a składali wniosek póżniej ode mnie nie ma problemu
wnioski powinny być rozpatrywane według daty wpływu a nie losowania nie wypisujcie bzdur bo takie tłumaczenie to żenada
Kazia 500

Napisano: 27 maja 2016, 7:29

znajdź zapis ustawy, że mamy obowiązek rozpatrywać wnioski wg kolejności, o której piszesz to mogę kontynuować rozmowę.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2016, 7:56

@Kazia 500
Niektórzy ludzie dostali drugi raz świadczenie bo decyzją ustalono już ich prawo do świadczenia, więc decyzje trzeba realizować. Jak Pani sobie to wyobraża, mielibyśmy wstrzymać wypłaty dopóki wszyscy nie dostaną decyzji?
W teorii możliwe było, że wszyscy dostaną świadczenia w tym samym terminie. Sęk w tym, że dla wielu gmin byłby to koniec czerwca, bo w bardzo niewielu gminach możliwe byłoby rozpatrzenie 100% wniosków wcześniej.
My w swojej gminie, pracując na pełnych obrotach, na ten moment mamy rozpoznane ok. 70 % spraw wszczętych w kwietniu. Możemy albo wypłacić tym ludziom świadczenia, albo przez wzgląd na pozostałe 30 % tego nie robić. Oczywiście wypłacamy.
Co do kolejności składania wniosków i kolejności ich rozpatrywania. Każdy organ musi tak zorganizować pracę by załatwić 100 % spraw w ustawowym terminie. I tyle. Tylko zatem w najmniejszych gminach, gdzie wszystkim zajmuje się jedna osoba można by pokusić się o załatwianie spraw zgodnie z kolejnością. Ale gdy pracowników jest już 10, 20, czy 40 to w praktyce niemożliwe. Dodatkowo, sprawa sprawie nierówna. Weźmy na to, wnioski na drugie i kolejne dzieci nie wymagają weryfikacji dochodów i składek. W momencie, kiedy serwery empatii nie pozwalały na weryfikację tych danych, Pani zdaniem powinniśmy za wszelką cenę czekać aż zaczną działać czy rozpatrzyć sprawy, które rozpatrzyć się dały?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2016, 8:11

kronos79 pisze:@Kazia 500
Niektórzy ludzie dostali drugi raz świadczenie bo decyzją ustalono już ich prawo do świadczenia, więc decyzje trzeba realizować. Jak Pani sobie to wyobraża, mielibyśmy wstrzymać wypłaty dopóki wszyscy nie dostaną decyzji?
W teorii możliwe było, że wszyscy dostaną świadczenia w tym samym terminie. Sęk w tym, że dla wielu gmin byłby to koniec czerwca, bo w bardzo niewielu gminach możliwe byłoby rozpatrzenie 100% wniosków wcześniej.
My w swojej gminie, pracując na pełnych obrotach, na ten moment mamy rozpoznane ok. 70 % spraw wszczętych w kwietniu. Możemy albo wypłacić tym ludziom świadczenia, albo przez wzgląd na pozostałe 30 % tego nie robić. Oczywiście wypłacamy.
Co do kolejności składania wniosków i kolejności ich rozpatrywania. Każdy organ musi tak zorganizować pracę by załatwić 100 % spraw w ustawowym terminie. I tyle. Tylko zatem w najmniejszych gminach, gdzie wszystkim zajmuje się jedna osoba można by pokusić się o załatwianie spraw zgodnie z kolejnością. Ale gdy pracowników jest już 10, 20, czy 40 to w praktyce niemożliwe. Dodatkowo, sprawa sprawie nierówna. Weźmy na to, wnioski na drugie i kolejne dzieci nie wymagają weryfikacji dochodów i składek. W momencie, kiedy serwery empatii nie pozwalały na weryfikację tych danych, Pani zdaniem powinniśmy za wszelką cenę czekać aż zaczną działać czy rozpatrzyć sprawy, które rozpatrzyć się dały?
brawo ... lepiej bym tego nie ujęła .. :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x