jak to jest w końcu z tym wpłatami od dłużników. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 27 paź 2016, 17:28

1.Jak to jest w końcu z tym wpłatami od dłużników. Od 01.01.2016 r. mają płacić tylko i wyłącznie do komornika, jeżeli wpłaci bezpośrednio odsyłamy komornikowi.
Mam dłużnika, który nagle się odezwał (ostatni Fa wypłacony w 2011/2012) i twierdzi, że nie wiedział, że trzeba przez komornika....Ostatnich wpłat dokonał luty 2016 i marzec 2016, natomiast wcześniej dokonał do nas wpłat we wrześniu, pażdzierniku i moja poprzedniczka poinformowała komornika o wpłatach na piśmie. Ostatnich wpłat dokonał luty 2016 i marzec 2016 i to zostało zwrócone do komornika, komornik nie "wrócił".
Jak to u was jest? Bardzo proszę o opinie
Fundusz

Napisano: 28 paź 2016, 9:46

1. kłamstwo.
Dłużnik może płacić gdzie chce
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 paź 2016, 10:44

Elmer pisze:1. kłamstwo.
Dłużnik może płacić gdzie chce
????????????

przecież zgodnie z naszą ustawą muszą wpłacać bezpośrednio do komornika ten potracą swoje i dopiero nam przesyła resztę .....
... hmmm teraz to już się zagubiłam :-((((
Becia1

Napisano: 28 paź 2016, 11:01

Przyjmuję wpłaty od dłużników, rozliczam i przekazuję informację o wpłacie do komornika. Ktoś kiedys wrzucał pismo MPiPS z 10.11.2015r., w którym jest napisane że "żaden przepis prawa nie zabrania dłużnikowi alimentacyjnemu wpłacania należności powstałych z tytułu otrzymanych przez osobe uprawnioną świadczeń z FA bezpośrednio na konto OWW (...) oraz przyjmowania tych wpłat. Żaden przepis nie nakazuje OWW zwrotu w/w wpłat do komornika sądowego...
Alka25

Napisano: 28 paź 2016, 14:21

Alka25 pisze:Przyjmuję wpłaty od dłużników, rozliczam i przekazuję informację o wpłacie do komornika. Ktoś kiedys wrzucał pismo MPiPS z 10.11.2015r., w którym jest napisane że "żaden przepis prawa nie zabrania dłużnikowi alimentacyjnemu wpłacania należności powstałych z tytułu otrzymanych przez osobe uprawnioną świadczeń z FA bezpośrednio na konto OWW (...) oraz przyjmowania tych wpłat. Żaden przepis nie nakazuje OWW zwrotu w/w wpłat do komornika sądowego...
a co z art. 27 pkt 11? organ właściwy wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, rozlicza kwoty otrzymane z tytułu zwrotu należności przypadających od dłużnika alimentacyjnego wraz z odsetkami zgodnie z kolejnością określoną w art. 1026 par. 2 ustawy z dnia 17 listopada 1962 kodeksu postępowania cywilnego... "§ 2. Wydzieloną wierzycielowi sumę zalicza się przede wszystkim na koszty postępowania, następnie na odsetki, a w końcu na sumę dłużną."
Becia1

Napisano: 28 paź 2016, 14:35

ja oszaleje, przyszłym na FA już po zamianach i moja poprzedniczka kazała odsyłać wszystko do komornika
Fundusz

Napisano: 28 paź 2016, 15:15

zwolnij ją.
Dłużnik może wpłacać gdzie chce. Ty informujesz komornika a komornik i tak nalicza mu koszta od tej wpłaty
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 paź 2016, 20:01

no dobra jedna kwestia: organem egzekucyjnym jedynym jest komornik...
no i co z art.27...?
Fundusz

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x