jak to wkońcu jest niech mi ktoś wyjaśni - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 lip 2016, 10:50

jeśli kobieta miała wydaną decyzję we wrześniu 2015 r. na nowy okres zasiłkowy i teraz przy 500 wyszło, że w grudniu był dochód uzyskany wyszło to w lipcu 2016 r. to teraz przeliczając dochód rodziny wychodzi zł za zł to zmieniam decyzję od stycznia i przyznaje w takiej i takiej kwocie i później nienależnie pobrane w wysokości różnicy ?? wicie co nie kumam tego ?!!?
kala2

Napisano: 28 lip 2016, 12:09

Miałam ten sam przypadek. Więc zmieniłam decyzję i ustaliłam NP w wysokości różnicy, z tym że po zmianie decyzji wypłaciłam Pani dodatek na rozpoczęcie roku za te miesiące kiedy należała się zł za zł, dlatego że jej się należało, a nie było to wypłacone, pozostała część jest do zwrotu.
Kate12345

Napisano: 28 lip 2016, 14:26

mi chodzi o to kiedy powstało prawo do zasiłku czyli przed wejściem w życie zł za zł to np
Pani ma przyznany zasiłek od listopada 2015 r. dochód uzyskany w grudniu wyższe kryterium od stycznia czy tu wchodzi zasada zł za zł czy nie ??
kala2

Napisano: 28 lip 2016, 14:39

wszystko co robisz, obojetnie czy w nowych sprawach czy w starych , czyli ustalasz czy weryfikujesz prawo do swiadczenia od 1 stycznia br - to stosujesz przepisy dot. zl za zl..gdybys weryfikowala stara sprawe ale za okres na przyklad listopad - grudzien 2015 - wtedy te zasady nie mailyby zastosowania - czyli tylko prawo do swiadczen w tych 2 miesiacahc ustalasz troche inaczej - czyli po staremu, od stycznia prawo do swiadczen tylko w przypadku przekroczenia w oparciu o mechanizm zl za zl..
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2016, 15:46

no w końcu jak krowie na rowie
kala2

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny