Jak to zrobić i jaki rodzaj wniosku wybrać ... - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 20 wrz 2016, 8:50

Witam,

Jakiś czas temu trafił do mnie wniosek o przyznanie KDR w którym dwoje dzieci było zameldowane poza terenem naszej gminy (studenci). Po wprowadzeniu całego składu rodziny system nie pozwolił na przyznanie KDR dla tych dzieci i zasugerował że wnioski o KDR dla nich powinny zostać złożone w gminach właściwych dla ich zameldowania. Rozmawiałem z wnioskodawcą i powiedział że to nie problem i że tak zrobi.

Teraz wnioskodawca pojawił się ponownie i powiedział mi że chciał złożyć wniosek w jednostce odpowiedniej dla zameldowania jednego z dzieci i został pouczony żeby dziecko ponownie zameldować u siebie i ponownie do nas... tak więc złożył nowy wniosek, tym razem powyższa dwójka dzieci jest już zameldowana w naszej gminie i mam dylemat ponieważ nie jestem pewien jak to teraz wprowadzić ponieważ dzieci były już wymienione w składzie rodziny więc nie mogę ich dodać jako nowych członków rodziny, nie były posiadaczami karty więc to też odpada. Pozostaje tylko nowy wniosek i chce się upewnić co dalej ?

Pozdrawiam.
eMPe

Napisano: 20 wrz 2016, 23:08

w przypadku kdr ustawa jasno mówi bierzemy pod uwage miejsce zamieszkania nie zameldowania, czyli tak naprawdę ważne jest to co oświadczy klient we wniosku, bo przecież nie mamy jak zweryfikował miejsca zamieszkania.

w przypadku zmiany miejsca zamieszkania powinien powiadomić jednostka gdzie były wydane karty, jedostka ta anuluje karty dla osób które zmieniły miejsce zamieszkania i klient wnioskuje w gminie właściwej do miejsca zamieszkania..

jak widać burdel burdel i jeszcze raz burdel...

Tak naprawdę znaczenie ma to tylko w przypadku gmin które wprowadziły lokalne karty duzej rodziny i dokumentują to kartą ogólnopolską.... bo wtedy dla klienta moze byc to istotne...
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2016, 12:54

Witam ponownie,

Gdyby ktoś miał podobny dylemat to podaje co zrobiłem.

Wprowadziłem nowy wniosek standardowo podając skład całej rodziny, "wnoszę o przyznanie karty dużej rodziny" zaznaczyłem tylko przy dwojgu dzieci, które zostały ponownie zameldowane w naszej gminie, przy pozostałych członkach rodziny zaznaczyłem "nie wnoszę...". Podczas wypełniania składu rodziny po podaniu nr pesel obojga dzieci system wykrył że znajdują się już w rejestrze wiec uzupełnił dane adresami które były podane przy rejestracji pierwszego wniosku więc zmieniłem je na adresy podane w nowym wniosku. W dalszej części trzeba wybrać rodzaj wniosku "Uzupełnienie rodziny" i w składzie rodziny potwierdzić wszystkich wyświetlonych przez system członków rodziny (ignorując różnice w adresach)... Ot, i cała historyja...
Później wystarczy tylko zamówić karty.

Pozdrawiam
eMPe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x