Jak traktujecie faktury nadpłacone - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 20 kwie 2023, 8:47

Mam pytanie co zrobić w sytuacji gdy klient do wniosku o refundację VAT przedstawia faktury rozliczeniowe z wykazaną kwotą do zapłaty O zł, i zapiskiem ujęto z nadpłaty. Potwierdzenia zapłaty oczywiście nie będzie. Podatek VAT jest wykazany. Na jakimś szkoleniu mówiono że traktować to jako odmowę, ale jest to dla mnie bez sensu. Jak potraktować takie faktury?
Teraz Pan złożył kolejny wniosek i też kwota do zapłaty 0 zł ale On już wpłacił sobie znów nadpłatę i przedstawił potwierdzenie zapłaty.
Pracownik ŚW
Praktykant
Od: 10 lis 2021, 12:25
Zajmuję się: Św

Napisano: 20 kwie 2023, 8:50

Biorę dodatkowe oświadczenie, że faktura zapłacona z nadpłaty i to oświadczenie uznaje za dowód zapłaty i przyznaje.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 20 kwie 2023, 9:12

przecież w samej fakturze jest wprost napisane, że opłacone z nadpłaty, więc o co się czepiać?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 20 kwie 2023, 9:51

Też mi się wydaje że nielogicznym byłoby dać odmowę tylko z uwagi na fakt że nie ma potwierdzenia zapłaty, która i tak czy tak już kiedyś na konto pgnig była wpłacona.
Pracownik ŚW
Praktykant

Napisano: 20 kwie 2023, 9:59

Ja tylko dlatego biorę oświadczenie dodatkowo bo literalnie czytając ustawę mają być dwa dokumenty - faktura i dowód zapłaty. Domyślam się, że kontrolujący będą się tego czepiać więc dla świętego spokoju biorę. Z założenia wychodzę jak @TOM napisał, wszystko jest na fakturze.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 20 kwie 2023, 10:54

To wszystko jest trochę uznaniowe, ale faktura na której widnieje informacja z której wynika że została w całości opłacona jest jednocześnie dowodem uiszczenia zapłaty za fakturę. Nie ma zdaje się wymogu że to muszą być fizycznie dwa dokumenty.
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 20 kwie 2023, 11:00

roriyok pisze:
20 kwie 2023, 10:54
To wszystko jest trochę uznaniowe, ale faktura na której widnieje informacja z której wynika że została w całości opłacona jest jednocześnie dowodem uiszczenia zapłaty za fakturę. Nie ma zdaje się wymogu że to muszą być fizycznie dwa dokumenty.
Wiem ale nie będę o pierdoły kopał się z kontrolującym. Tak jak napisałem literalnie, uważam, ustawa mówi o dwóch dokumentach. Tak czy siak nie ma to znaczenia każdy robi po swojemu ważne, że się wszyscy zgadzamy, że świadczenie się należy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 20 kwie 2023, 11:10

Dziękuję za pomoc i utwierdzenie w przekonaniu że należy się refundacja. A teraz jeszcze jedna kwestia ta sama osoba złożyła kolejny wniosek i też kwota do zapłaty 0 zł, bo też ujęta z nadpłaty, ale wpłaciła sobie ta osoba pewną kwotę żeby znów mieć nadpłatę i potwierdzenie wpłaty na tą okoliczność przedstawiła do wniosku. Myślę że jest tu analogiczna sytuacja że refundacja się należy.
Pracownik ŚW
Praktykant

Napisano: 20 kwie 2023, 11:20

Szarak pisze:
20 kwie 2023, 11:00
Tak czy siak nie ma to znaczenia każdy robi po swojemu ważne, że się wszyscy zgadzamy, że świadczenie się należy.
Dobre podsumowanie.
Pracownik ŚW pisze:Dziękuję za pomoc i utwierdzenie w przekonaniu że należy się refundacja. A teraz jeszcze jedna kwestia ta sama osoba złożyła kolejny wniosek i też kwota do zapłaty 0 zł, bo też ujęta z nadpłaty, ale wpłaciła sobie ta osoba pewną kwotę żeby znów mieć nadpłatę i potwierdzenie wpłaty na tą okoliczność przedstawiła do wniosku. Myślę że jest tu analogiczna sytuacja że refundacja się należy.
Tak, jeśli paliwo zostało dostarczone w 2023 to należy się zwrot VAT. Przy kolejnych wnioskach odpada sprawdzanie dochodu.
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x