jak tu wybrnąć... ;) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 gru 2013, 10:41

Pani X złożyła 30 listopada wniosek na ZR, oświadczyła iż nie utrzymuje żadnych kontaktów z mężem i zwróciła się o ściągnięcie zaświadczenia męża drogą urzędową. US przysłał zaświadczenie po trzech tygodniach dopiero (wniosek o dane osobowe), ale to nie załatwia sprawy do końca...
Z dochodem męża za rok 2012 (jeśli podzielę przez 12) jest przekroczenie kryterium, ale mniej niż 77 zł

...jednakże w poprzednim okresie zasiłkowym Pani X zgłosiła utratę dochodu męża z 2011 - (świadectwo pracy z marca 2012) a więc co najmniej część dochodu za 2012 powinna też być utracona. Nie wiadomo jednak jaka część, nie wiadomo czy mąż nie nabył w międzyczasie innego dochodu, brak składek zdrowotnych, nie wiadomo nic...
nie pozostaje mi chyba nic innego jak wezwać stronę do uzupełnienia dokumentów o dokument stwierdzający wysokość utraconego dochodu - jeśli nie uzupełni - wniosek bez rozpatrzenia... - więcej w tej kwestii zrobić chyba nie mogę????
To, że nie utrzymuje kontaktów z mężem - nie zwalnia jej przecież z obowiązku zgłaszania zmian i dokumentów dot. członka rodziny.
~Kr.

Napisano: 23 gru 2013, 10:50

zawsze powtarzałam..... że wystepowanie do US o dochody małżonka nie ma żadnego sensu .... strata czasu....termin ucieka
~~fff~

Napisano: 23 gru 2013, 11:00

No cóż jesteśmy, aby ludziom pomagać (tak mi się przynajmniej zdaje ;) - mógłbym olać sprawę i powiedzieć, że nic mnie to nie obchodzi - jej problem. Zawsze też można powołać się na kpa - sprawa skomplikowana i 2-miesięczny termin załatwienia -

niemniej jednak zgoda - za bardzo się do przodu ze sprawą nie posunąłem, samo zaświadczenie niewiele zmienia ;)
~Kr.

Napisano: 23 gru 2013, 11:13

no chwila, a oświadczenia męża (załączniki do wniosku) to skąd? podrobiła podpis? Zamiast pisać do US napiszcie jej pozew rozwodowy, lepiej na tym skorzysta ;)
~ludek

Napisano: 23 gru 2013, 11:34

nie skorzysta - bo wówczas zmniejszy się liczba członków rodziny i wtedy w ogóle przekroczy kryterium...
~Kr.

Napisano: 23 gru 2013, 15:52

ja piszę wezwanie, trudno jestem bez serca?
~kb

Napisano: 23 gru 2013, 17:02

wychodząc do pracy zabierasz rozum, serce zostaje w domu :)
~ludek

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x