jak u was robicie z decyzją o ratach - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 22 lut 2019, 15:29

jeżeli obecnie nie wypłacam świadczeń z fa to taka decyzja dla dłużnika ma konsekwencję. Na jej podstawie pisze do komornika o zawieszenie postępowania egzekucyjnego i dłużnik bezpośrednio wpłaca pieniądze
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2019, 15:34

Żyć nie umierać normalnie bosko. W każdym razie raz jeszcze dzięki za pomoc wszystkim.
elle
Praktykant
Od: 01 lut 2019, 13:36
Zajmuję się: ŚW,FA, ŚR

Napisano: 25 lut 2019, 14:59

no właśnie, po co te decyzje o rozratowaniu, może to ktoś wyjaśnić, jakie są konsekwencje wydania takiej decyzji,bo u nas dłużnik pisze,że będzie płacił jak mu umorzymy u komornika,
ewela77 na jakiej podstawie mamy pisać do komornika o zawieszenie, a czy potem da się to tak po prostu odwiesić, a co z kosztami komornika?
olli
Stażysta
Od: 14 kwie 2017, 10:23
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 26 lut 2019, 8:52

olli pisze:no właśnie, po co te decyzje o rozratowaniu, może to ktoś wyjaśnić, jakie są konsekwencje wydania takiej decyzji,bo u nas dłużnik pisze,że będzie płacił jak mu umorzymy u komornika,
ewela77 na jakiej podstawie mamy pisać do komornika o zawieszenie, a czy potem da się to tak po prostu odwiesić, a co z kosztami komornika?
na nasz wniosek (o przyłączenie do egzekucji) komornik egzekwuje należności od dłużnika - jeżeli wydasz decyzje o ratach (i obecnie nie wypłacasz wierzycielce świadczeń z fa) to masz podstawę do zawieszenia postępowania egzekucyjnego - w zakresie zadłużenia z tytułu świadczeń wypłaconych z fa. Ja w takiej decyzji o ratach wskazuję, że jeżeli dłużnik nie będzie wpłacał regularnie bądź nie wpłaci dwóch kolejnych rat to uchylam decyzję i komornik przejmuje egzekucję. U mnie już tak 3 dłużników wpłaca i zamiast potrącać im z wynagrodzenia kwoty ok. 800 zł to wpłacają do mnie kwoty 400-500 zł
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2019, 9:23

rozumiem, że w takim przypadku kwoty wpłacone przez dłużnika idą poza komornikiem i nic on do nich nie ma w sensie kosztów
olli
Stażysta

Napisano: 26 lut 2019, 9:55

dzwoniłam do komornika, mówi że jak będzie zawieszone postępowanie to i tak dłużnik ponosi koszty egzekucyjne u komornika od tych kwot wpłaconych u nas, no to chyba dłużnikowi nic nie daje
olli
Stażysta

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x