Pani złożyła wniosek o zasiłek rodzinny w dniu 27.04.2022r. Po weryfikacji okazało się że mąż wznowił prowadzenie działalności gospodarczej od 01 maja 2022r. Pani rozpoczęła pracę od połowy listopada, w grudniu poszła na zwolnienie lekarskie ciążowe - urodziła w kwietniu. Przedłużyłam termin rozpatrzenia wniosku do 26 czerwca 2022r. bo w głowie miałam, że Pan musi dostarczyć dochód za maj, ale Pan powinien przedłożyć zaświadczenie o dochodzie uzyskanym chyba za czerwiec w lipcu? czy może ktoś mi podpowiedzieć jaki dochód wziąć od Pani? i co zrobić z przedłużeniem terminu? czy o następny miesiąc ze względu na dostarczenie zaświadczenia o dochodzie Pana?
Rozumiem, że pan miał zawieszoną działalność w związku z opieką nad dzieckiem i dlatego po wznowieniu tej działalności chcesz mu robić uzysk?
Jeżeli pani dalej pracuje od listopada 2021 r., to uzysk za grudzień 2021 r.
Szczęście wśród inteligentnych osób to najrzadsza rzecz, jaką znam. [E. Hemingway]
Jeśli Pan zawiesił działalność w związku z opieką nad dzieckiem to dochód uzyskany za czerwiec 2022 w lipcu 2022.
U Pani dochód za grudzień 2021.
Wniosek był złożony w kwietniu 2022 więc ja bym rozpatrzyła tylko z dochodem uzyskanym Pani (ewentualnie inne dochody, np.jakieś nieopodatkowane). Jeśli rodzina kwalifikowałaby się na przyznanie świadczeń, to dopiero w lipcu doliczyłabym dochód Pana i w zależności od dochodu rodziny - bez zmian lub uchylenie czy zmiana decyzji.
A na jakiej podstawie już przedłużyłaś postępowanie?
A jeśli Pan prowadzi działalność tylko sezonowo i zawieszenie nie wiąże się z opieką nad dzieckiem to biorę dochód za rok bazowy, czyli 2020. Chyba, że rozpoczął prowadzenie działalności po roku bazowym to dochód uzyskany za następny miesiąc po miesiącu rozpoczęcia działalności.
Przedłużyłam bo nie mogę się Pani doprosić o dostarczenie zaświadczenia o swoim dochodzie za miesiąc grudzień. Rozmawiałam z Panią telefonicznie żeby dostarczyła, następnie przesunełam termin rozpatrzenia ze względu na dostarczenie dokumentów, to czy muszę pisać Pani jeszcze jedno pismo o dostarczenie dokumentów z terminem 14 dni? i wtedy zostawić wniosek bez rozpatrzenia?