jak uważacie węgiel i drewno - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 05 paź 2022, 8:11

3 rodziny, jeden adres 1 deklaracja kocioł, deklaracja do 11 sierpnia, węgiel i drewno
na węgiel złożyła 1 rodzina, no dobra dwie rodziny, 1 dostała druga bez rozpoznania
ale 3 rodzina nie złożyła
można jej przyznać na drewno ? nie jest pozytywnie rozpatrzona na węgiel ...
a w ustawie nie ma zapisu, który mówi, że jak na adres był węgiel to nie może być przyznany dodatek na drewno ?
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 05 paź 2022, 18:59

jasiak pisze:
05 paź 2022, 8:11
3 rodziny, jeden adres 1 deklaracja kocioł, deklaracja do 11 sierpnia, węgiel i drewno
na węgiel złożyła 1 rodzina, no dobra dwie rodziny, 1 dostała druga bez rozpoznania
ale 3 rodzina nie złożyła
można jej przyznać na drewno ? nie jest pozytywnie rozpatrzona na węgiel ...
a w ustawie nie ma zapisu, który mówi, że jak na adres był węgiel to nie może być przyznany dodatek na drewno ?
„3a. W przypadku gdy pod jednym adresem miejsca zamieszkania zamieszkuje więcej niż jedno gospodarstwo domowe, jeden dodatek węglowy przysługuje dla wszystkich gospodarstw domowych zamieszkujących pod tym adresem

Jeśli jest jeden wniosek pozytywnie rozpatrzony na węgiel to w teorii jest on dla wszystkich gospodarstw pod tym adresem

„5a. Dodatek węglowy nie przysługuje gospodarstwom domowym objętym pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem o wypłatę dodatku, o którym mowa w art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 15 września 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie niektórych źródeł ciepła w związku z sytuacją na rynku paliw (Dz. U. poz. 1967).”,

czyli wyklucza inne dodatki dla tego adresu ;)
batyflay
Stażysta
Od: 30 sie 2022, 15:58
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 05 paź 2022, 19:07

a ja uważam że się należy 3 rodzinie, która nie złożyła wniosku ponieważ nie złożyli wcześniej na węglowy. Gdyby złożyli to co innego. Wobec tego nie zostali objęci pomocą. Tak też chyba mówił Mazur na szkoleniu
Naska
Stażysta
Od: 29 wrz 2022, 8:57
Zajmuję się: DW DO

Napisano: 05 paź 2022, 19:19

Naska pisze:
05 paź 2022, 19:07
a ja uważam że się należy 3 rodzinie, która nie złożyła wniosku ponieważ nie złożyli wcześniej na węglowy. Gdyby złożyli to co innego. Wobec tego nie zostali objęci pomocą. Tak też chyba mówił Mazur na szkoleniu
Nie będę się sprzeczać gdyż każdy inaczej interpretuje, ale ustawa mówi jasno, że jeden dodatek węglowy przysługuje dla wszystkich gospodarstw domowych zamieszkujących pod tym adresem czyli w teorii dostali wsparcie, teraz kwestia czy ten kto otrzymał dodatek podzieli się z pozostałymi gospodarstwami
batyflay
Stażysta
Od: 30 sie 2022, 15:58
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 06 paź 2022, 7:48

no ja jestem po szkoleniu i Pani prowadząca mówiła inaczej
w ustawie jest zapis, że pozytywnie rozpatrzony, a 2 rodzina nie była pozytywnie rozpatrzona ponieważ nie złożyła wniosku
''Dodatek dla gospodarstw domowych nie przysługuje gospodarstwom domowym, objętym pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem o wypłatę dodatku węglowego, o których mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym.''
że jak mieszkają 3 rodziny i 3 rodziny złożyły na węglowy to wszystkie są pozytywnie rozpatrzone
ale 2 z nich pozostawia się bez rozpoznania i wypłaca dodatek tej która złożyła wniosek jako 1
jasiak
VIP

Napisano: 06 paź 2022, 8:09

Nie że pozytywnie rozpatrzona, tylko objęta pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem. Jeden adres - jeden dodatek dla wszystkich gospodarstw domowych. Czyli jeżeli jednemu wnioskodawcy spod adresu przyznano dodatek, to jest on dla wszystkich gospodarstw domowych, czyli wszystkie są objęte pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem, nawet jeśli nie były inne wnioski składane.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 06 paź 2022, 8:12

mnie jeszcze zastanawia czy jeden zgłoszony pod tym adresem kocioł może być równocześnie głównym źródłem ciepła zasilanym i węglem i drewnem?
Ździcha
Praktykant
Od: 09 sie 2022, 15:23
Zajmuję się: SR

Napisano: 06 paź 2022, 8:23

Zofia pisze:Nie że pozytywnie rozpatrzona, tylko objęta pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem. Jeden adres - jeden dodatek dla wszystkich gospodarstw domowych. Czyli jeżeli jednemu wnioskodawcy spod adresu przyznano dodatek, to jest on dla wszystkich gospodarstw domowych, czyli wszystkie są objęte pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem, nawet jeśli nie były inne wnioski składane.
nie do końca
wskazała nawet, że jeśli jest odmowa to nie objęta ta rodzina objęta jak to stwierdzasz pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem, lub jak rodzina rezygnuje z wniosku na węgiel i jest umorzenie postępowania, to też nie jest objęta pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem
interpretacje są różne dlatego pytam
a co do pieca na węgiel i drewno, ciężko jest udowodnić ...
jasiak
VIP

Napisano: 06 paź 2022, 8:56

Nawet jeśli rodzina dostałaby odmowę (nie wiem na jakiej podstawie, bo skoro był już jeden dodatek przyznany, to druga ma bez rozpoznania) albo umorzenie postępowania - to i tak jest inny wniosek rozpatrzony pozytywnie, który tę rodzinę obejmuje.
Ten przepis jest dla mnie jasny - był wypłacony dodatek na adres, żaden inny dodatek na ten adres już nie przysługuje. Nawet jeżeli mają dwa różne piece, jeden na drewno, drugi na węgiel, to i tak nie przysługuje, bo jeden adres. Dura lex, sed lex. Można się odwoływać, może SKO będzie przychylniejsze.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 06 paź 2022, 8:59

odmowa ze względu na zmianę deklaracji po 11 sierpnia
drewno zmiana na węgiel drewno
jasiak
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]