jak wy byście zrobili - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 gru 2014, 15:42

zaprzestanie działalności lipiec 2014, orzeczenie znaczny stopień z września, można się powołać na brak związku przyczynowo-skutk.?błagam poradźcie coś
anna- nowa

Napisano: 09 gru 2014, 16:17

a o co pytasz ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2014, 16:37

SZO zapewne.
anna- nowa pisze:zaprzestanie działalności lipiec 2014, orzeczenie znaczny stopień z września
Robiłem tak kiedyś i SKO utrzymywało w mocy, ale potem sąd pojechał po bandzie i przyznał świadczenie gościowi który "zrezygnował" kilkanaście lat wcześniej niż osoba wymagająca opieki dostała orzeczenie, no i SKO zaczęło uwalać, więc ja przestałem odmawiać w takich przypadkach. Ocena należy do Ciebie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 10 gru 2014, 15:06

tak dokładnie o szo mi chodzi, a kwestia pokrewieństwa ma większe znaczenie jesli jedna z córek mogłaby sie prawdopodobnie opiekowac ?
anna- nowa

Napisano: 10 gru 2014, 19:22

A składa ta druga?
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 10 gru 2014, 20:05

No to ja może tak od strony petenta.
Ktoś przestaje pracować w lipcu, orzeczenie we wrześniu mam rozumieć, że to ten sam rok. I tak na posiedzenie komisji od dnia złożenia wniosku średnio czeka się ok 1 miesiąca - ważna data na orzeczeniu to kiedy wpłynął wniosek. Druga sprawa to w praktyce nie jest tak, że jak człowiek zachoruje a nawet jak ulegnie nieszczęśliwemu wypadkowi to staje na drugi dzień na komisji, najpierw jest szczegółowa diagnostyka, badania, rokowania, przecież jak się składa wniosek na komisję to musi już być komplet dokumentów, badań i to od lekarzy specjalistów, na komisji nie dostaje się orzeczenia " ze względu na wygląd ".
Przecież pracownik będzie przeprowadzał wywiad to może dopytać o przebieg choroby i ustalić ten związek jak nazywacie przyczynowo - skutkowy.
wwo

Napisano: 10 gru 2014, 21:16

Dlatego napisałem, że ocena należy do niej - może być tak jak piszesz wtedy imo związek przyczynowo skutkowy jest :) ale jeśli od "rezygnacji" (czyt. .likwidacji zakładu) do stwierdzenia niepełnosprawności u 70-kilku letniej pani (która 11 lat temu mogła jeszcze nawet pracować normalnie) mija kilkanaście lat, no to to już jest trochę za duży zbieg okoliczności jak dla mnie.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x