Jaką macie praktykę odn. uzysku po decyzji? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 27 lut 2014, 11:42

Czy doliczacie dochód uzyskany, jeżeli członek rodziny uzyskał nowy dochód już po wydaniu decyzji przyznającej? (art. 5 ust. 4b)
~Walery

Napisano: 27 lut 2014, 11:52

tak
~Ewa

Napisano: 27 lut 2014, 11:55

jak najbardziej.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 28 lut 2014, 15:16

Zostaw to sko i doliczaj tak jak ustawa wskazuje. A na decyzje sko ktora przytoczyłes złoż zawiadomienie do prokuratury.

Ileż razy jeszcze mamy ci to tłumaczyc?
~maria

Napisano: 28 lut 2014, 15:19

Po co zaraz do prokuratury? To zaskarżyć nie można do WSA?
~Pitero

Napisano: 28 lut 2014, 15:23

Takie postępowanie kolegiów miało jeszcze rację bytu, kiedy przepisy dotyczące uzyskania dochodu były w rozporządzeniu. Sam miałem kilka orzeczeń WSA, w których umarzało mi postepowania dlatego, ze zastosowany par. 18 rozporządzenia jest sprzeczny z art. 3 ust. 2 ustawy (przed zmianą), a rozporządzenie jako akt wykonawczy do ustawy nie może być z nia sprzeczne i że przytoczony par. wykracza poza delegację ustawową.
Jeśli sprawa rozpatrywana przez Kolegium dotyczyłaby starego stanu prawnego to jeszcze to stanowisko byłoby do obrony.
W obecnym stanie prawnym, raczej nie budzi wątpliwości, że skoro w art. 25 ust. 1 racjonalny przecież ustawodawca wprost zobowiązał osobę uprawnioną do powiadomienia organu wypłacającego świadczenia rodzinne w przypadku m.in. uzyskania dochodu, to zrobił to po coś. A po co, wskazuje art. 5 ust. 4b ustawy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 28 lut 2014, 15:24

Pitero ty nie możesz zaskarżyć. Nie jesteś stroną. Może to zrobić albo strona, albo prokuratura
~Elmer

Napisano: 28 lut 2014, 15:27

zadzwoń do nich, porozmawiaj, miałam podobną sytuacje, \"zwróciłam\" im uwagę, zmienili swoje \"zdanie\' i przysłali inna decyzje, fakt trwało to ok. miesiąca :/
~Ilonka

Napisano: 28 lut 2014, 16:14

skoro ma być tak jak napisało SKO to niech mi ktoś wyjaśni po co jest art. 32 ust.1??
~ania SR

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x