Witam,bardzo prosze o rady w mojej sprawie. Moja mama ma nieletniego,nieslubnego syna. Do tej pory miala zasadzone alimenty na brata ,niestety ojciec brata zmarl w tamtym tygodniu. Co teraz mama musi zrobic? Zostala z 2 synami z dochodami 300zl miesiecznie na 3 osoby. Jaka pomoc moze otrzymac? I co z alimentami,czy juz ich nie bendzie miala? Pomocy!
Jeżeli żyją dziadkowie ojczyści i macierzyści Pani przyrodniego brata ma prawo od nich oczekiwać pomocy na rzecz syna, a jeżeli dobrowolnie i ugodowo nie uzyska jej, ma prawo wystąpić do sądu rejonowego o ustalenie alimentów od nich na wnuka. Jeżeli zmarły ojciec Pani brata był ubezpieczony społecznie na 18 miesięcy przed dniem zgonu, może wystąpić do ZUS o rentę rodzinną na syna. W przypadku odmowy renty rodzinnej ma prawo wystąpić do Prezesa ZUS o rentę rodzinną w trybie wyjątkowym, ale nie jest to łatwa sprawa. Oczywiście powinna wystąpić o wspomniany wyżej dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka, jeżeli nie wychowuje drugiego syna wspólnie z jego ojcem.
czy moge ubiegadz na wnuka rente jezeli odebralam prawa curce i ojcu i mam opieke prawną nad nim były mąż nie żyje będzie wned 2 lata a bylismy po rozwodzie 25 lat ja jestem niepełno sprawna i wnuczek wychowałam sama curki i teraz wnuka co mam robidz