Jak praktykujecie - jak wydacie dec o nienależnie pobranych to od razu wydajecie dec żądającą zwrotu czy np czekacie aż dec o nienależnie pobranych się uprawomocni i wtedy zz.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
też tak robię... ale czasem pojawia się problem jeśli osoba po otrzymaniu decyzji o nienależnie pobranych wpłaci NP co dalej z decyzją o zwrocie jak praktykujecie?
ja też tak robię z tym że niedawno miałem kontrolę i mam to zarzucone że nie mam od razu dec zz ale żadko kiedy wystawiałem dec zz bo przeważnie Strony wracały wcześniej i tak jak teraz w tych zarzuconych przypadkach po co mam wystawiać zz jak strony zwróciły przed uprawomocnieniem o np. Jak im odp na zarzuty w miarę kulturalny sposób?
czyli kontrola zarzuciła, że nie masz decyzji o zwrocie w przypadkach kiedy strona zwróciła NP przed jej wydaniem, też pytam o taki przypadek ponieważ nie wiem jak zakończyć postępowanie zwrotu
Ja wydaję decyzję żądającą zwrotu, po uprawomocnieniu się decyzji o nienależnie pobranych, bez względu na to czy osoba już zwróciła nienależne świadczenia czy nie. Jeśli zwrot nastąpił przed wydaniem decyzji żądającej zwrotu, to piszę o tym w decyzji i tłumaczę ludziom, że ta decyzja to zwykła formalność, wskazując jednocześnie w decyzji zapis o tym, że na dzień jej wydania nie posiada zobowiązań.
Uważam, że te decyzje nie są potrzebne, ale cóż .....
Mi wydaje się że jeżeli osoba zwróci kasę zanim wydam dec o np to dec o np jest formalnością ale ma być (i to jest zakończenie sprawy) a jeżeli ktoś zwróci kasę przed zz to mi się wydaje że w takim przypadku dec zz jest zbyteczna ponieważ jak sama jej nazwa wskazuje ma żądać zwrotu a skoro zwrot był t o co tu żądać. miałaby sens w przypadku jak m zarzucił UW czyli np i zz w jednym czasie ale wolę aby np się uprawomocniła a ewentualnie jak nie ma zwrotu, potem zz
u mnie jest tak, ze jezeli osoba zwroci kase przed wydaniem decyzji to nie wydaje dec o ŻZ
a umarzam postepowanie poprostu.
i w uzasadnieniu wskazuje ze strona zrwociła swiadczenia nienaleznie pobare ustalone dec. nr ... z dnia ....
i w zwiazku z tym brak podstaw do wydania decyzji .
z tym ze ja zawsze wszczynam postepowanie przed wydaniem dec. wiem ze niekt orzy tego nie robia