jaki mógłby być temat ze śr na pracę - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 22 paź 2021, 10:57

1. Prawo do świadczenia pielęgnacyjnego w świetle orzecznictwa sądów administracyjnych. To taka praca bardziej badawcza, ale materiału sporo.

2. Rola świadczeń rodzinnych w zwalczaniu ubóstwa i wykluczenia społecznego.
Tu raczej praca polemiczna, bo system jest marginalizowany, ale można o tym napisać ciekawą pracę.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 22 paź 2021, 13:30

leol pisze:
14 paź 2021, 10:07
wyzysk pracownika w świadczeniach rodzinnych
O to to... A pracę wysłać do ministerstwa :D
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 22 paź 2021, 15:09

A może zrób projekt zmian do ustawy o św. rodzinnych i nowe rozporządzenia ... aby uporządkować ten b.u.r.d.... zwłaszcza w świadczeniach opiekuńczych w związku z wyrokiem TK i orzecznictwem sądów, aby było rozsądne kryterium i kwoty świadczeń nie ośmieszały nas.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 24 paź 2021, 10:42

Krzysztof pisze:
14 paź 2021, 11:44
Monika87 pisze:
14 paź 2021, 8:45
Wracam do pytania po latach, czy miałby ktoś pomysł na ciekawy temat na pracę magisterską ze świadczeń rodzinnych, bo nie mam punktu zaczepienia, a może pisał ktoś podobna pracę dyplomową?
Brak umiejętnego i logicznego myślenia oraz nieznajomość przepisów wśród pracowników OPS w procesie prowadzonych postępowań administracyjnych i w konsekwencji wydawanie decyzji z naruszeniem zarówno przepisów prawa materialnego oraz z naruszeniem przepisów postępowania administracyjnego i ich pośredni lub bezpośredni wpływ na straty w finansach publicznych z powodu nadmiernego i nieuzasadnionego obciążania organów odwoławczych (SKO) oraz organów skargowych (WSA oraz NSA) sprawami, które można i trzeba skutecznie i ostatecznie rozstrzygać na poziomie organu pomocowego.
Powodzenia :mrgreen:
KRZYSZTOF. Wszyscy na tym forum znamy Pana doskonale i wnoszę o opanowanie się w kwestii oceniania i obrażania nas wszystkich, pracowników OPS. To, że sprawa z ŚP wygląda tak, jak wygląda nie jest wynikiem tego co pisze Pan powyżej oraz na innych postach. Zwróciłam się z zapytaniem o art.17 uośr do MRPiPS i otrzymałam odpowiedź jasną i klarowną! Art. 17 w kwestii: wieku powstania niepełnosprawności (dorośli niepełnosprawni) oraz: prawo do emerytury i renty pozostaje w niezmienionym brzmieniu czy to się komuś podoba czy nie. A OPS ma działać na ustawie przepisów w uośr i koniec kropka.
magda9009
Stażysta
Od: 23 sty 2017, 8:45
Zajmuję się: ŚR/FA/500+/KDR

Napisano: 25 paź 2021, 8:25

magda9009 pisze:KRZYSZTOF. Wszyscy na tym forum znamy Pana doskonale i wnoszę o opanowanie się w kwestii oceniania i obrażania nas wszystkich, pracowników OPS. To, że sprawa z ŚP wygląda tak, jak wygląda nie jest wynikiem tego co pisze Pan powyżej oraz na innych postach. Zwróciłam się z zapytaniem o art.17 uośr do MRPiPS i otrzymałam odpowiedź jasną i klarowną! Art. 17 w kwestii: wieku powstania niepełnosprawności (dorośli niepełnosprawni) oraz: prawo do emerytury i renty pozostaje w niezmienionym brzmieniu czy to się komuś podoba czy nie. A OPS ma działać na ustawie przepisów w uośr i koniec kropka.
Trochę w imieniu Krzysztofa się wypowiem. Sedno problemu w tym, że stanowisko MRPiPS czy jakikolwiek inny okólnik nie stanowią źródła prawa, a Konstytucja, którą mamy obowiązek stosować jasno stanowi o skutkach wyroków Trybunału Konstytucyjnego i ich bezpośrednim stosowaniu.
Oczywiście, jesteśmy miedzy młotem a kowadłem, bo stanowisko MRPiPS jest jasne i nikt nie chce wchodzić z nimi w otwarty spór jak Sopot, ale nie zasłaniajmy się ustawą, bo w zakresie w którym stosujemy art. 17 ust.1b ustawy żeby uzasadnić odmowę przyznania świadczenia jest on niezgodny z konstytucją, co gremialnie potwierdzają wyroku sądów.
Dlatego nasze dalsze odmowy możemy uzasadniać konformizmem, a nie przestrzeganiem przepisów. Nie zamierzam tego krytykować takiego stanowiska, wiem jak wyglądają realia w samorządzie. Stanowisko znakomitej większości jest takie, że konfliktów z Wojewodą unikamy za wszelką cenę, więc stronie odmawiamy prawa do świadczenia, a jej służy droga odwoławcza.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2021, 18:19

magda9009 pisze:
24 paź 2021, 10:42
Zwróciłam się z zapytaniem o art.17 uośr do MRPiPS i otrzymałam odpowiedź jasną i klarowną! Art. 17 w kwestii: wieku powstania niepełnosprawności (dorośli niepełnosprawni) oraz: prawo do emerytury i renty pozostaje w niezmienionym brzmieniu czy to się komuś podoba czy nie. A OPS ma działać na ustawie przepisów w uośr i koniec kropka.
Korespondujesz z organem, który nie istnieje ?
www.gov.pl/web/rodzina/informacje-o-urzedzie
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny