jaki typ rodziny zastępczej - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 06 mar 2012, 13:47

mamy rodzinę zastępczą, na która Sąd ustalił jednym postanowieniem wujka i babcię. Jak potraktowalibyście rodzinę: jako spokrewnioną, czy niezawodową
~Ann

Napisano: 07 mar 2012, 9:03

Ja bym napisał pismo do Sądu aby sprecyzował Postanowienie bo nie może być jednocześnie rodziną zastępczą babcia i wujek dziecka. Takie jest moje zdanie
~pracownik socjalny :)

Napisano: 07 mar 2012, 9:47

to jest niemożliwe żeby tak było przecież to tak samo jak brat i siostra nie mogę być wspólnie rodziną zastępczą
~Iza

Napisano: 07 mar 2012, 9:55

a jednak Sąd postanowił jak postanowił i mamy problem
~Ann

Napisano: 07 mar 2012, 17:25

nie realizujcie postanowienia dopóki nie sprostują
~Iza

Napisano: 08 mar 2012, 0:32

Jest tak jak Wam postanowił sąd. Ja na waszym miejscu potraktowł bym ją jako spokrewniona, a jak im się decyzja nie będzie podobała niech się odwołują do SKO.
Nie jest prawdą to co napisała Iza, jest postanowienie sądu i musicie je wykonać. Niestety nie jesteśmy od tego aby dyskutować nad sensem lub bezsensem postanowień jakie przysyła sąd. Ja na miejscu sądu bym Was olał. Nigdzie w przepisach nie ma wskazane, ze rodziną zastępczą ma być tylko jedna osoba lub że rodziną może być tylko małżeństwo. Sąd uznał, że taki tandem będzie najlepiej sprawował opiekę nad dzieckiem i tak ma być.

~Grzegorz

Napisano: 08 mar 2012, 12:52

art. 41 rodzinę zastępczą tworzą małzonkowie lub osoba, nie ma zapisu ze tworzą osoby w liczbie mnogiej, ja bym jednak spróbowała pisac do Sądu.
~Maria K

Napisano: 08 mar 2012, 12:57

Do czasu wyjaśnienia jednak Postanowienia Sadu trzeba wykonać i tak, więc potraktowałabym jako spokrewnioną i pomoc przyznała
~Maria K

Napisano: 08 mar 2012, 13:30

Dzięki za opinie napisalismy jeszcze do genialnego Ministerstwa jak to potraktowałoby i zobaczymy ...
~Ann

Napisano: 09 mar 2012, 1:34

Ministerstwo Was oleje,a postanowienie jest do wykonania jak już wcześniej napisałem. Zresztą nawet jak Wam ministerstwo odpisze, to jak już wielokrotnie pisałem na tym forum, ma to taką moc prawną, jak opinia pana Kazia spod budki z piwem. Aby się na tym oprzeć musi mieć rangę ustawy lub rozporządzenia inaczej nadaje tam gdzie król piechotą chodzi ..... Postanowienie o ustanowieniu rodziny jest i musicie je wykonać. Na postanowienie sądu można złożyć odwołanie do sądu okręgowego ale niestety nie jesteście stroną, więc nie możecie tego zrobić. Cóż ze swej strony mogę dodać, iż mi kiedyś sąd ustanowił rodzinę zastępczą Rosjankę, która na dodatek nie miała prawa stałego pobytu na terytorium RP. I na pytanie na podstawie jakich przepisów to zrobili, kazali nam cicho siedzieć, bo nie jesteśmy od tego tylko od wykonywania ich postanowień, a sąd jest niezawisły i koniec. Sprawa na szczęście dla nas skończyła się dobrze bo kobita wyjechała zanim zdążyliśmy jej przyznać pomoc .....
~Grzegorz

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x