Jaki wywiad do ZDO wg MPiPS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 16 lut 2017, 8:35

Zwróciłem się do MPiPS z zapytaniem:

W związku z Rozporządzeniem Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 25 sierpnia 2016 r. w sprawie rodzinnego wywiadu środowiskowego (Dz. U z 2016 r. poz. 1406) oraz ustawy z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U z 2014 r. poz.567) zwracam się z zapytaniem, czy aktualizację wywiadu środowiskowego w celu potwierdzenia faktu sprawowania opieki przeprowadza się obecnie na druku:

- CZĘŚĆ IV DOTYCZY OSÓB LUB RODZIN KORZYSTAJĄCYCH ZE ŚWIADCZEŃ
POMOCY SPOŁECZNEJ (AKTUALIZACJA WYWIADU)
czy
- CZĘŚĆ IX DOTYCZY WYWIADU, O KTÓRYM MOWA W ART. 23 UST. 4AA LUB 4B USTAWY Z DNIA 28 LISTOPADA 2003 R. O ŚWIADCZENIACH RODZINNYCH ALBO W ART. 15 UST. 1 LUB 2 USTAWY Z DNIA 11 LUTEGO 2016 R. O POMOCY PAŃSTWA W WYCHOWYWANIU DZIECI
pawel.w

Napisano: 16 lut 2017, 8:41

Odpowiedz dostałem następującą i dalej nie wiem jaki wywiad należy robić.

Odpowiadając na pismo z dnia 7 lutego 2017 r. znak: OPS.W.420.19.1.2016 w sprawie realizacji ustawy z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2016 r., poz. 162 z późn. zm.), uprzejmie informuję:
Zgodnie z art.7 ust.1 ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekuna, ustalając prawo do zasiłku dla opiekuna za okres, o którym mowa w art. 2 ust.2 pkt. 2, organ, o którym mowa w art. 5 ust. 1, zwraca się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, na zasadach określonych w przepisach o pomocy społecznej, w celu potwierdzenia faktu sprawowania opieki przez osobę ubiegająca się o zasiłek dla opiekuna.
W myśl art. 7 ust. 2 wywiad przeprowadza się w miejscu sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną. Zgodnie z art. 7 ust. 3 aktualizacje wywiadu przeprowadza się co 6 miesięcy, jeżeli do końca okresu, na który zostało ustalone prawo do zasiłku dla opiekuna, pozostało więcej niż 3 miesiące, oraz w każdej sytuacji, gdy zaistnieją wątpliwości co do faktu sprawowania opieki przez osobę pobierającą zasiłek dla opiekuna. Organ, o którym mowa w art. 5 ust. 1, zwraca się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie aktualizacji wywiadu.
Powyższe przepisy są przepisami szczególnymi w stosunku do ogólnych przepisów o pomocy społecznej, dotyczących przeprowadzania rodzinnych wywiadów środowiskowych dla potrzeb ustalenia prawa do świadczeń z pomocy społecznej.
Podkreślić należy, że ww. wywiad nie jest wywiadem dla potrzeb ustalenia prawa do świadczeń z pomocy społecznej, tylko narzędziem weryfikacji spełnienia podstawowego warunku przyznania przez organ właściwy świadczenia w postaci zasiłku dla opiekuna- warunku sprawowania przez osobę ubiegającą się, opieki nad osobą niepełnosprawną.
Inne okoliczności ustalane w wywiadach środowiskowych przeprowadzonych dla potrzeb ustalenia prawa do świadczeń z pomocy społecznej, np. dochód w rozumieniu ustawy o pomocy społecznej, nie ma żadnego zastosowania w sprawach o zasiłek dla opiekuna, i nie ma potrzeby ich ustalenia przez pracowników socjalnych w wywiadach przeprowadzonych dla potrzeb tego świadczenia.
pawel.w

Napisano: 16 lut 2017, 19:23

Teraz już wiem czemu nasze ustawy są tak nieprecyzyjne.
Proste czytelne pytanie, a dostajemy w odpowiedzi masło maślane.
Ja uważam że MPiPS jest dzisiaj trudno przyznać się do błędu jakim
było pominięcie w nowym rozporządzeniu wywiadu do ZDO.
My robimy cz.IV
agga.w

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x