jeden Oddzial ZUS dla wszystkich - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 14 mar 2014, 17:19

RP-7 to nie nasz druk
~20 luty

Napisano: 14 mar 2014, 17:19

pytam poniewż dotychczas kompletowaliśmy i załączalśmy RP 6, ale moze teraz nie trzeba?
~olka

Napisano: 14 mar 2014, 17:20

na dodatek informacje wysylaja zwyklym listem i te wezwania do przeslania tez - do nas nie docieraja (podejrzewam,ze zle adres ktos wpisal na kopercie) i wielkie oburzenie jesli nie dostana tego co chcieli, a my nawet nie wiedzielismy ze chcieli:)
w sumie to teraz nie wiadomo - po jakim czasie dzwonic do nich i dopytywac czy wyslali i zginelo czy jeszcze nie ustalili okresu....
my wazne rzecyz musimy przynajmniej poleconym wysylac - a zus,kurcze , moze wszystko zwyklym listem...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2014, 17:21

a pisemko z potwierdzeniem odbioru zanosi goniec do naszego inspektoratu ....... oszczędzam na kosztach przesyłek :) :) :) i szukaniu właściwego adresu :) :) :)

~~o~

Napisano: 14 mar 2014, 17:22

@olka
\"jak nie kompletujesz i zus też nie to skąd wiesz do kiedy opłacać składkę społeczną? \"
Okres to ZUS ma ustalić, ja mam tylko opłacić składkę. Nam ZUS wskazywał parokrotnie, ze ich wyliczenia mogą być nieprecyzyjne z uwagi na brak określonych dokumentów, ale my nie mamy żadnych podstaw prawnych do żądania od ludzi jakichkolwiek dokumentów oświadczeń i to zawsze odpisuje ZUS-owi. Składki na ubezpieczenie emerytalno-rentowe nie są świadczeniami rodzinnymi.
Może jeszcze mam zgłaszać odrębny zbiór danych osobowych i brać zgodę strony na ich przetwarzanie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2014, 18:08

\'Centrum Obslugi Wniosków o Ustalenie Przebiegu Ubezpieczenia \'

Biłgoraj :)

\'my nie mamy żadnych podstaw prawnych do żądania od ludzi jakichkolwiek dokumentów oświadczeń i to zawsze odpisuje ZUS-owi.\'

No dokładnie tak - kiedyś toczyłem wojnę z miejscowym inspektoratem, kilka pism poszło w obie strony, chyba nawet im napisałem, że działają na zwłokę w końcu ;) Babka w końcu stwierdziła w rozmowie telefonicznej, że jesteśmy niereformowalni i idzie na skargę :) Nie wiem jak poszło, ale w końcu po 3 miesiącach dostaliśmy odpowiedź na nasz wniosek :)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2014, 12:58

słuchajcie jak wysyłamy pismo do ZUS o ten okres przebiegu ubezpieczenia /ja załaączam świadectwa pracy, zaświadczenia z PUP, KRUS itp. - co mi klient doniesie/ to oni sami już biorą pod uwagę ten okres gdzie klient pobierał śp i my opłacaliśmy składki społeczne? Bo ja nic nie wspominam w piśmie o tym.. wiecie o co chodzi? Ktoś pobierał już np. kilka tal śp a ja dopiero niedawno wysłałam o ten przebieg... to oni sami uwzględnią to??
~Ania

Napisano: 17 mar 2014, 9:50

@Ania
Teoretycznie nikt nie ma pełniejszej wiedzy niż ZUS. Mają płatnika z indywidualnymi kontami ubezpieczonych, to powinni widzieć za jaki okres i z jakiego tytułu sa odprowadzana składki od 01.01.1999r., świadczenie pielęgnacyjne też.
Jeśli bedą mieli wątpliwości (?) czasem wprost dopytują o okres i podstawę odprowadzania składek przez OPS.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x