na dodatek informacje wysylaja zwyklym listem i te wezwania do przeslania tez - do nas nie docieraja (podejrzewam,ze zle adres ktos wpisal na kopercie) i wielkie oburzenie jesli nie dostana tego co chcieli, a my nawet nie wiedzielismy ze chcieli:)
w sumie to teraz nie wiadomo - po jakim czasie dzwonic do nich i dopytywac czy wyslali i zginelo czy jeszcze nie ustalili okresu....
my wazne rzecyz musimy przynajmniej poleconym wysylac - a zus,kurcze , moze wszystko zwyklym listem...
@olka
\"jak nie kompletujesz i zus też nie to skąd wiesz do kiedy opłacać składkę społeczną? \"
Okres to ZUS ma ustalić, ja mam tylko opłacić składkę. Nam ZUS wskazywał parokrotnie, ze ich wyliczenia mogą być nieprecyzyjne z uwagi na brak określonych dokumentów, ale my nie mamy żadnych podstaw prawnych do żądania od ludzi jakichkolwiek dokumentów oświadczeń i to zawsze odpisuje ZUS-owi. Składki na ubezpieczenie emerytalno-rentowe nie są świadczeniami rodzinnymi.
Może jeszcze mam zgłaszać odrębny zbiór danych osobowych i brać zgodę strony na ich przetwarzanie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
\'Centrum Obslugi Wniosków o Ustalenie Przebiegu Ubezpieczenia \'
Biłgoraj
\'my nie mamy żadnych podstaw prawnych do żądania od ludzi jakichkolwiek dokumentów oświadczeń i to zawsze odpisuje ZUS-owi.\'
No dokładnie tak - kiedyś toczyłem wojnę z miejscowym inspektoratem, kilka pism poszło w obie strony, chyba nawet im napisałem, że działają na zwłokę w końcu Babka w końcu stwierdziła w rozmowie telefonicznej, że jesteśmy niereformowalni i idzie na skargę Nie wiem jak poszło, ale w końcu po 3 miesiącach dostaliśmy odpowiedź na nasz wniosek
słuchajcie jak wysyłamy pismo do ZUS o ten okres przebiegu ubezpieczenia /ja załaączam świadectwa pracy, zaświadczenia z PUP, KRUS itp. - co mi klient doniesie/ to oni sami już biorą pod uwagę ten okres gdzie klient pobierał śp i my opłacaliśmy składki społeczne? Bo ja nic nie wspominam w piśmie o tym.. wiecie o co chodzi? Ktoś pobierał już np. kilka tal śp a ja dopiero niedawno wysłałam o ten przebieg... to oni sami uwzględnią to??
@Ania
Teoretycznie nikt nie ma pełniejszej wiedzy niż ZUS. Mają płatnika z indywidualnymi kontami ubezpieczonych, to powinni widzieć za jaki okres i z jakiego tytułu sa odprowadzana składki od 01.01.1999r., świadczenie pielęgnacyjne też.
Jeśli bedą mieli wątpliwości (?) czasem wprost dopytują o okres i podstawę odprowadzania składek przez OPS.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett