jednorazowa a skład rodziny - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 40 ]

Napisano: 22 sty 2013, 15:27

j.w. nie muszą wspólnie wychowywać

są rodzicami dziecka i tworzą rodzinę...muszą być dochody obydwojga (ewentualnie alimenty od jednego rodzica)
~~o~

Napisano: 22 sty 2013, 16:05

nie do końca mnie to przekonuje. Rozumiem definicje rodziny zawartą w art 3, rozumiem również treść art. 15b. Chodzi mi o to, że warunek obowiązku alimentacyjnego jest umieszczony w art 7 ( a więc dotyczy wyłącznie zasiłku rodzinnego w tym wypadku) Zgodziłabym się, że becikowe nie przysługuje jeżeli nie są od drugiego rodzica zasądzone alimenty gdyby zapis taki był zawarty w art 15b ( analogicznie do warunków wymienionych przy ustalaniu uprawnien do zr). Co wy na to?
~Monstr

Napisano: 22 sty 2013, 16:21

skład rodziny : rodzice + dzieci....bierzesz dochody członków rodziny.Jak ktoś nie chce podać dochodów -wzywasz do uzupelnienia wniosku i ewentualnie pozostawisz wniosek bez rozpatrzenia
~~o~

Napisano: 23 sty 2013, 10:57

Też mam wątpliwości, ale te informacje posiadam ze szkolenia
~inka

Napisano: 24 sty 2013, 13:26

art. 7 nie dotyczy becikowego - tak powiedział Pan Wardach na szkoleniu więc jeśli matka twierdzi że ojca w skład rodziny nie wpisuje bo nie wychowują dziecka to becikowe dostanie mimo to że nie ma zasądzonych alimentów.
~aw

Napisano: 24 sty 2013, 13:59

~aw dokładnie też tak uważam. Tak jak pisałam wyżej art 7 zawiera przesłanki negatywne ale dot. zasiłku rodzinnego.
~Monstr

Napisano: 25 sty 2013, 11:50

art. 16a za dochód rodziny uważa się:
i art.15b ust. 2 \"dochód rodziny\" może wynika to z tych przepisów
~m

Napisano: 25 sty 2013, 11:52

Pomyłka
i art.15b ust. 2 \"dochód rodziny\" może wynika to z tych przepisów
art. 3 pkt 2 i 16
~m

Napisano: 27 sty 2013, 21:49

bzdury , we wniosku jeżeli dziecko uznane ma być ojciec dziecka i jego dochody. Ona oświadczy, że nie wychowuje... ależ wszystko oświadczy. Ojciec ma być i jego dochody no chyba,że nieżyje lub dziecko nieuznane.
~Iwa

Napisano: 30 sty 2013, 11:12

Potwierdzam. Na szkoleniach mówią, że wystarczy oświadczenie matki, że wychowuje dziecko sama
~Ref

Strona 2 z 4    [ Posty: 40 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x