jestem dłużnikiem - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 06 lut 2014, 13:42

witam, jestem dłużnikiem alimentacyjnym mam zasądzone alimenty po 200 zł miesięcznie na dwoje dzieci. Dzieci mieszkają w zupełnie innej miejscowości niż ja. Od 2011 roku spłacam systematycznie do organu gdzie jest poobierany fundusz po 400 zł. Do komornika nie wpłacam nic. Mam pytanie jeśli nie zgłoszę się na wywiad w swojej gminie mogą wystąpić do starosty i do prokuratury?
~michał

Napisano: 06 lut 2014, 13:44

tak,
musisz spełnić wszystkie warunki , płacić , iść na wywiad, być zarejestrowanym w PUP - jezeli nie pracujesz
~- ja

Napisano: 06 lut 2014, 13:51

zależy jak organ zinterpretuje twoje wpłaty
ustawa mówi ze nie wysyła sie do prokuratury i starostwa jeśli osoba przez 6 ostatnich miesięcy płaci zobowiązania alimentacyjne w kwocie co najmniej 50 % zasadzonych alimentów

tylko nie wiadomo czy wpłaty do organu potakują jako zobowiązanie alimentacyjne, bo rożnie to bywa, gdybyś płacił przez komornika to na 100 % nie mogliby złożyć wniosku do prokuratury i starosty
procedurę wszczęcia postępowania w sprawie uznania za uchylającego muszą przeprowadzić, jak uznaja wpłaty to umorzą
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2014, 15:46

dzięki Ania, nie wpłacam przez komornika żeby uniknąć kosztów komorniczych bo z tych 400 ow dostałny jedynie z 350.
~Michał

Napisano: 06 lut 2014, 15:54

Koszty komornicze i tak cię nie ominął. Kiedyś będziesz je musiał i tak zapłacić.
~Anka W.

Napisano: 06 lut 2014, 16:09

Anka W. racja komornik i tak naliczy Ci % od tej wpłaty którą wpłacasz mimo ze nie płacisz bezpośrednio do komornika wydaje mi się że to jest 8% od wpłaty
~magdalena

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x