Jestem OWW, a dłużnik za granicą, co robić? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 30 wrz 2021, 14:03

Cześć,
Jestem OWW. Pani złożyła wniosek o przyznanie świadczeń z FA, dostarczyła zaświadczenie od komornika, w którym jest podany adres dłużnika w Polsce. Egzekucja jest bezskuteczna. Przyznałam świadczenia. Chciałam zrobić wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika i zauważyłam, że do teczki dłużnika jest wpięta informacja od OWD, że podczas dostarczania wezwania na wywiad rodzina odmówiła przyjęcia listu i zaznaczyła, że dłużnik jest za granicą. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Gdzie wysłać wniosek o podjęcie działań i informację o przyznanych świadczeniach?
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 12 paź 2021, 15:47

Napisz do Sądu o ustanowienie kuratora do doręczeń, jeśli nie jest wiadomo jaki adres ma dłużnik za granicą. Ja mam matkę takiego dłużnika ustanowioną kuratorem do doręczeń i jego korespondencję (informacje o przyznaniu FA) odbiera. Jeśli OWD ze względu na adres podany od komornika jest niewłaściwe a adresu innego w Polsce nie ma to wniosku nie wysyłasz.
1qaz
Stażysta
Od: 20 mar 2020, 14:43
Zajmuję się: FA, ŚW

Napisano: 13 paź 2021, 13:38

jeżeli wiadomo jest w jakim kraju przebywa, możesz wezwać wierzycielkę żeby złożyła w Sadzie okręgowym wniosek o podjecie czynności za granicą
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2021, 13:26

eMGie pisze:
13 paź 2021, 13:38
jeżeli wiadomo jest w jakim kraju przebywa, możesz wezwać wierzycielkę żeby złożyła w Sadzie okręgowym wniosek o podjecie czynności za granicą
napisałam do komornika, aby ustalił adres dłużnika. Dzisiaj dostałam informację "dłużnik nie mieszka pod adresem wskazanym w zaświadczeniu, adres Pana ... nieznany, nie można ustalić"
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 14 paź 2021, 15:56

ja próbowałbym wierzycielkę wezwać i do sądu ją wysłać:

Nieznany adres dłużnika

Dokumenty potrzebne do złożenia wniosku o poszukiwanie dłużnika w celu uzyskania alimentów – na podstawie Rozporządzenia Rady (WE) Nr 4/2009 z dnia 18 grudnia 2008 roku w sprawie jurysdykcji, prawa właściwego, uznawania i wykonywania orzeczeń oraz współpracy w zakresie zobowiązań alimentacyjnych (dotyczy krajów Unii Europejskiej za wyjątkiem Danii: Austrii, Belgi, Bułgarii, Cypru, Czech, Estonii, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Irlandii, Litwy, Luksemburgu, Łotwy, Malty, Niemiec, Portugalii, Rumunii, Słowacji, Słowenii, Szwecji, Węgier, Włoch):

wniosek do tut. Sądu o zarejestrowanie sprawy o egzekucję alimentów z zagranicy oraz o wystosowanie do właściwego organu zagranicznego Załącznika Nr V do Rozporządzenia Rady (WE) Nr 4/2009 z dnia 18 grudnia 2008r. w sprawie jurysdykcji, prawa właściwego, uznawania i wykonywania orzeczeń oraz współpracy w zakresie zobowiązań alimentacyjnych – celem uzyskania danych dotyczących miejsca pobytu dłużnika. We wniosku należy wskazać swoje dane kontaktowe, tj. pełny, aktualny adres, a także dane dłużnika (imię, nazwisko, datę i miejsce urodzenia, ostatni znany adres, numer identyfikacyjny lub numer ubezpieczenia społecznego, numer telefonu, imiona rodziców dłużnika i wszystkie inne informacje dotyczące dłużnika, a umożliwiające ustalenie jego aktualnego miejsca pobytu za granicą.
kopia orzeczenia zasądzającego alimenty (wyrok, postanowienie, ugoda)
kopia odpisu skróconego aktu urodzenia dziecka
kopia odpisu aktu małżeństwa w sytuacji zmiany nazwiska
szczegółowe zestawienie zaległości alimentacyjnych z podziałem na lata i miesiące, uwzględniające wykaz dokonanych wpłat tytułem alimentów wraz z podaniem wpłaconych kwot, waluty, dat dokonania wpłat oraz całkowitej kwoty zadłużenia alimentacyjnego, każdy rok na osobnej karcie wg załączonego wzoru dostępnego w plikach do pobrania

Ponadto, w celu uzyskania od właściwego organu zagranicznego również informacji dotyczących dochodów i majątku dłużnika, koniecznym jest dołączenie do wymienionego wniosku również odpisu orzeczenia zasądzającego alimenty w formie właściwej dla obrotu prawnego z zagranicą wraz z odpowiednim wyciągiem z orzeczenia, stanowiącym Załącznik I do cyt. Rozporządzenia – dla orzeczeń sądów polskich wydanych po dniu 18 czerwca 2011 roku oraz powództw wniesionych z tą datą, bądź Załącznik II do cyt. Rozporządzenia – dla orzeczeń sądów polskich wydanych do 18 czerwca 2011 roku w języku polskim i kraju pobytu dłużnika.
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2021, 15:57

tu jeszcze link z jednego z sądów ale obawiam się że bez wiedzy w jakim kraju to mogą odrzucić

https://www.krakow.so.gov.pl/r,m,m1,3,278,280

niestety wszystko to musi zrobić wierzyciel nie organ
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2021, 15:58

może ma ko0ntakt z rodzina która poinformowała że za granicą i oni wiedzą w jakim kraju
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x