-jw - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 18 sie 2014, 9:27

Kobieta ma przyznane SZO
Chce złożyć wniosek o zasiłek dla opiekuna. Nie należy jej się wyrównanie bo pobierała szo od lipca 2014.
Pytanie ... czy przyjąć wniosek od zaraz uchylić dec. przyznająca SZO i przyznać zasiłek dla op od przyszłego miesiąca, czy czekać do końca okresu zasiłkowego i wtedy przyznać ZDO.
Gość

Napisano: 18 sie 2014, 9:44

ale rozumie, że jej decyzja na SP wygasła z mocy prawa 1 lipca 2013r.??
do końca okresu nie możesz czekać, bo musisz zrobić to przed 15 września
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 18 sie 2014, 10:46

W tym własnie jest problem.
Bo ostatnio byłem uczulany, że okres do 15 wrzesnie dotyczy wyrównań ZDO od 01.07.2013 do 15 maja 14r. Natomiast po 15 przyznajemy zdo bez okresu wstecz, oczywiscie osobom spełniajacym warunek. Wiec chciałem iśc na łatwizne i nie uchylac decyzji o szo tylko pczekac do konca okresu zas i wtedy przyznac zdo.
Proszę o pomoc o ewentualnie naprostowanie mojego błędnego toku myslenia
-jw

Napisano: 18 sie 2014, 11:23

po 15 wrzesnia zasadniczo to juz nie mozna skladac wnioskow o zdo...ustawa po tym terminie przewiduje tylko wnioski o zdo w przypadku wygasniecia decyzji zdo w zwiazku z koncem orzeczenia i otrzymaniem nowego przez osobe wymagajaca opieki, albo w okresie po wejsciu w zycie ustawy toczylo sie postepowanie o wydanie orzeczenia i nie zakonczylo sie przed 15 wrzesnia i osoba nie mogla w zwiazku z tym zlozyc wniosku - w pierwszym przypadku ustawodawca pozwolil im w terminie 3 miesiecy od wydania tego nowego orzeczenia zlozyc wniosek,a w drugim dal im czas 4 miesiecy od wydania orzeczenia
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x