Kiedy utrata statusu dłużnika alimentacyjnego? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 maja 2015, 11:42

Dłużnik ma zatrzymane prawo jazdy. Zgłosił się sam na wywiad, lecz w okresie ostatnich 6 m-cy nie płacił w każdym miesiącu 50% bieżąco ustalonych alimentów, więc aby je odzyskać musi nastąpić utrata statusu dłużnika alimentacyjnego.
Moim zdaniem, abym mogła skierować wniosek do starosty o zwrot prawa jazdy (zgodnie z art. 6 pkt 2) dłużnik musi uregulować całe zadłużenie wobec OWW i wobec wierzycielki. Czy dobrze myśle? Jak robicie w takim przypadku?

Wierzycielka obecnie nie pobiera FA (nie wiem jaki powód), a dłużnik wpłacił kasę do komornika, który część przekazał do OWW a resztę przekaże wierzycielce, jak ona złoży stosowne oświadczenie ile faktycznie dłużnik jej zalega (bo dostawała wpłaty bezpośrednio od dłużnika a komornika na bieżąco o tym nie informowała).
KR*

Napisano: 28 maja 2015, 12:45

tak myślisz dobrze i jeszcze jak wierzycielka wycofa od komornika egzekucję to też przestaje być w majestacie prawa ;) dłużnikiem alimentacyjnym
dsr

Napisano: 28 maja 2015, 13:09

czyli jak wierzycielka zatrzyma u komornika postepowanie i zostanie wstrzymany FA to dłużnik traci status dłużnika alimentacyjnego i należy uchylić decyzję uznającą za uchylającego się i zwrot prawa jazdy?
Katka89

Napisano: 28 maja 2015, 13:43

Do dsr - Dzięki za odzew.
Czy starczy, że napiszę do komornika, żeby mi potwierdził czy egzekucja stała się skuteczna?
Czy jako OWD mogę wystąpić z pismem do OWW, aby mi potwierdzili czy dłużnik uregulował całe zobowiązanie wobec MOPS(OWW)? Ponieważ kwota którą przekazał komornik do OWW nie pokryła całego zadłużenia, bo wyszły mu inne odsetki. W piśmie poinformował mnie że wg wyliczeń komornika cała należność na rzecz MOPS została spłacona i jego zdaniem brak jest podstaw do egzekwowania obecnie jakichkolwiek kwot na rzecz MOPS (brakuje ok.5 zł). Zobowiązałam więc dłużnika aby sobie wszystko uregulował bezpośrednio na konto MOPS, ale nie wiem czy dokonał wpłaty, bo do dzisiaj nie przyniósł mi żadnego potwierdzenia.
KR*

Napisano: 28 maja 2015, 15:33

i tak musisz napisać do komornika, żeby wiedzieć czy spłacał 50% zasądzonych alimentów i w tym piśmie możesz zapytać czy jest nadal prowadzona egzekucja zasądzonych alimentów i już będzie wiadomo ;)
nie spłacał 50%
nie przyszedł na wywiad
jest wobec niego dalsza egzekucja
nie ma podstaw zwrotu prawa jazdy- powodzenia :lol:
dsr

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem