to jest chodzi mi o ten zapis
„d) utratą zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej,”,
a jeszcze ustawa z dnia 24 lipca uprawniona do alimentów tam jest art.
Art. 3. W ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2015 r. poz. 114, z późn. zm.3)) wprowadza
1) w art. 3:
a) w pkt 23:
– lit. c otrzymuje brzmienie:
„c) utratą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,”,
– lit. i otrzymuje brzmienie:
„i) utratą zasądzonych świadczeń alimentacyjnych w związku ze śmiercią osoby zobowiązanej do tych świadczeń lub utratą świadczeń pieniężnych wypłacanych w przypadku bezskuteczności egzekucji ali-mentów w związku ze śmiercią osoby zobowiązanej do świadczeń alimentacyjnych;”,
b) w pkt 24:
„c) uzyskaniem zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,”,
– lit. f otrzymuje brzmienie:
„f) rozpoczęciem pozarolniczej działalności gospodarczej lub wznowieniem jej wykonywania po okresie zawieszenia w rozumieniu art. 14a ust. 1d ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gos-podarczej,”;
to wwchodzi od dnia ogloszenia??? czyli od sierpnia?
nie:) TO (czyli bez wylaczenia dziela, utrata zasadzonych swiadczen alimen i wznowienie dzialalnosci tylko po zawieszeniu w zwiazku z 14a.1d..) zmienili w ustawie o zmianie ustawy o pomocy osobom uprawnionym...jak zreszta przytoczyla minimini...i weszlo w chwili ogloszenia ale tylko w sprawach dot. nowego okresu
Kb
to „d) utratą zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej,”, zmienili ustawą z dnia 24 lipca 2015 r o zmianie ustawy o św.rodz. oraz niektórych innych ustaw Poz. 1217 podaj mi proszę art. który mówi , ze obowiązuje od nowego okresu zasiłkowego bo ja tego nie wiedze .
Art. 3. W ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2015 r. poz. 114, z późn. zm.3)) wprowadza
1) w art. 3:
a) w pkt 23:
„c) utratą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,”,
– lit. i otrzymuje brzmienie:
„i) utratą zasądzonych świadczeń alimentacyjnych w związku ze śmiercią osoby zobowiązanej do tych świadczeń lub utratą świadczeń pieniężnych wypłacanych w przypadku bezskuteczności egzekucji ali-mentów w związku ze śmiercią osoby zobowiązanej do świadczeń alimentacyjnych;”,
b) w pkt 24:
„c) uzyskaniem zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,”,
– lit. f otrzymuje brzmienie:
„f) rozpoczęciem pozarolniczej działalności gospodarczej lub wznowieniem jej wykonywania po okresie zawieszenia w rozumieniu art. 14a ust. 1d ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gos-podarczej,”;
To tak jak napisała Kb nie zrozumiałyśmy się bo ja odpowiadałam na 1 post dotyczący tego zasiłku przedemerytalnego ................