kiedy zwrot prawa jazdy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 paź 2015, 15:58

Dłużnik otrzymał decyzję o uznaniu za dłużnika alimentacyjnego, następnie wniosek do Prokuratury i Starostwa. Po otrzymaniu zawiadomienia o wszczęciu postępowania w sprawie zatrzymania prawa jazdy dłużnik przyszedł na wywiad lecz nie płacił min.50% w okresie ostatnich 6 m-cy, więc nie mogłam napisać wniosku o zwrot prawa jazdy. Starostwo prawo jazdy zatrzymało, lecz dłużnik się odwołał od decyzji Starosty do SKO.
Mam więc pytanie czy w momencie gdy dłużnik przyszedł na wywiad i nie udokumentował 50%, ani nie utracił statusu dłużnika, to za jakiś czas (domniemanie 6 m-cy):
1. sama sprawdzam czy już na bieżąco płaci i występuję z zapytaniem do komornika,
2. zostawiam i czekam aż dłużnik przyjdzie ponownie z informacją że już płaci (przynosi stosowne zaświadczenie od komornika lub piszę do komornika o potwierdzenie że płaci)?
Proszę o pomoc. PILNE.
KR*

Napisano: 30 paź 2015, 10:02

Dłużnik był na wywiadzie w kwietniu, wtedy przyniósł potwierdzenie że płaci od 31.03.2015 r., więc nie było 6 m-cy.
Czy teraz muszę sama jako OWD wystąpić z zapytaniem do komornika o te 6 m-cy i na jakiej podstawie bo nie mam oficjalnego wniosku o zwrot prawa jazdy, bo dłużnik na wywiad przyszedł przed wydaniem decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy przez Starostę.
Cz raczej czekam aż dłużnik sam się zgłosi do OWD, bo od tego czasu nie kontaktował się z nami, więc nie wiem czy nadal płaci?
Proszę o wskazówki. PILNE
KR*

Napisano: 30 paź 2015, 13:43

Na Twoim miejscu wystąpiłabym do komornika.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2015, 13:49

A co w sytuacji gdy dłużnik przez 6 m-cy płacił do komornika 50 % zasądzonych alimentów a komornik przekazywał to na zadłużenie ze świadczeń z FA???

Można wystąpić o zwrot prawa jazdy?
Gosia14

Napisano: 30 paź 2015, 14:01

To że dłużnik wpłaca 50% do komornika nie oznacza jeszcze że jest to dokładnie ta kwota którą będziemy brali pod uwagę przy rozstrzygnięciu postępowania - komornik potrąca sobie koszty a te nie wliczamy na poczet wyegzekwowanych alimentów.

Pewne jest jedno, powinnaś mieć w aktach ładne zaświadczenie komornika które wskaże jak kwota przez niego ściągnięta została podzielona.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2015, 14:32

Ale czy udowodnienie 50% nie powinno należeć do dłużnika lub ewentualnie mnie poinformowanie, że mogę lub mam sobie wystąpić o takie potwierdzenie do komornika? Bo nie wiem czy mogę sama wystąpić po zaświadczenie teraz (dłużnik się z nami nie kontaktuje) i wykorzystać wywiad z kwietnia 2015 r., kiedy nie spełniał pozostałych warunków?
KR*

Napisano: 30 paź 2015, 16:10

Nie napisałam że powinnaś wystąpić do komornika tylko że ja na Twoim miejscu tak bym zrobiła.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 lis 2015, 14:28

Jeśli w dniu dzisiejszym otrzymałam potwierdzenie od komornika, że dłużnik w okresie ostatnich 6 m-cy wywiązał się w każdym miesiącu w całości ze zobowiązań alimentacyjnych, (i wykorzystam, że dłużnik w kwietniu 2015 r. przyszedł na wywiad), to wystarczy, że:
1. napiszę do starosty wniosek o zwrot zatrzymanego prawa jazdy
2. czy muszę napierw wygasić lub uchylić decyzję o uznaniu za dłużnika alimentacyjnego (wyeliminować ją z obrotu prawnego) i dopiero po uprawomocnieniu wniosek o zwrot zatrzymanego prawa jazdy.
KR*

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x