Kierowanie na specjalizację - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 01 gru 2013, 0:22

Czy w waszych ośrodkach osoby po policealnej szkole muszą ukończyć specjalizację.
U nas kierownik się wścieka i wszystkich namawia. Nie wiem może to związane ze zmianami w pomocy społecznej bo do tej pory nigdy nie wspominał o tym temacie i się nie czepiał tego tematu.
Zgodnie z ustawą osoby pracujące na stanowisku pracownika socjalnego zachowują uprawnienia. Co o tym myślicie
~Ala

Napisano: 01 gru 2013, 10:32

Pracownik zobowiązany jest do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych. Ja po szkole od razu z własnej inicjatywy poszedłem na specjalizację.
~soc

Napisano: 01 gru 2013, 18:23

socjalni muszą być lepiej wyszkoleni niź ministrowie
~OPSIK

Napisano: 01 gru 2013, 21:33

teraz nie warto, bo szukuja się zmiany!
~janek

Napisano: 02 gru 2013, 11:04

Kierowanie na specjalizację uzasadnione jest chyba tylko dla poprawienia statystyk, bo nie dla poprawy profesjonalizmu pracownika socjalnego. Twierdzę tak na podstawie obserwacji i doświadczeń koleżanek z pracy, które przebyły drogę od szkoły policealnej dla pracowników socjalnych po specjalizację drugiego stopnia i w większości twierdzą,że najwięcej realnych korzyści do pracy zdobyły w dwuletniej szkole pracowników socjalnych oraz w pracy zdobywając sukcesywnie doświadczenia. dalsze szkolenia i szkoły potrzebne są chyba tylko dla statystyk. Żeby realnie i profesjonalnie pomagać ludziom znajdującym się w potrzebie potrzebujemy zmian w systemie, w myśleniu ludzi, współpracy wszystkich służb w tym kraju i empatii pracowników socjalnych, a nie zdobywania kolejnych papierków dla poprawy własnego i kierownictwa EGO.
~konserwa

Napisano: 05 gru 2013, 19:42

Macie rację posiada się uprawnienia do pracy po szkole policealnej, ale spora grupa prac. socjalnych nie ma nawet matury. Będzie się wymagać od wszystkich pracowników wyższego wykształcenia kierunkowego bo jesteśmy niestety w Unii Europejskiej. W urzędach, OPS itp. nie zatrudnia się już osób bez wykszt. wyższego, to już nie te czasy.
Najwięcej krzyczą osoby, które mają wieloletni staż pracy, bez wyższego, bo jakoś tam przysiedzieli a teraz nie wiedzą co ze sobą zrobić.
Ukończyłam studia I i II stopnia zgodnie z ustawą mam wieloletni staż (25 l), wiedza jaką zdobyłam bardzo mi się przydaje w rozwiązywaniu problemów moich klientów. Pomimo tylu lat nie czuję się profesjonalistką, bo pojawiają sprawy ludzkie coraz trudniejsze, których czasami trudno ogarnąć. Czasami wszyscy w ośrodku wspólnie próbujemy rozwikłać daną sprawę. A niestety w GOPS -ach nie ma specjalistów i ośrodków specj. pod ręką, jesteśmy zdani tylko na siebie.
~Aleksandra

Napisano: 06 gru 2013, 23:56

a jak sądzicie po co reforma i grupowe wypowiedzenia jak sądzicie kogo ponownie zatrudnią
~barkaz

Napisano: 09 gru 2013, 10:18

lizo-d.......y
~ona

Napisano: 09 gru 2013, 11:58

dziwie się socjalnym po szkole policealnej , ja specjalizację I stopnia robiłam już w 1999 r. a II stopnia w 2009 r. i nic więcej nie muszę robić mam to samo wykształcenie co socjalni po studiach
~.....xxx..........

Napisano: 09 gru 2013, 12:56

rozwaliła mnie wypowiedz xxx... cieszymy się bardzo, że już w 99 r zrobiłąś I stopień, ale wiesz niektórzy dopiero w 2000 r. skończyli szkołę policealną, bo ..... urodzili się później niż Ty :)
~hehehe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x